Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Έρχεται φόρος στις βιομηχανίες με μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας

Φόρο στις βιομηχανίες που διαθέτουν μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας με φυσικό αέριο σχεδιάζει να επιβάλλει η ΕΕ, πρόταση που συναντά την αντίδραση των εταιριών και ειδικά της Γερμανίας, όπου η συμπαραγωγή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.


της Μανταλένας Πίου
 
Φόρο στις βιομηχανίες που  διαθέτουν μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας με φυσικό αέριο σχεδιάζει να επιβάλλει η ΕΕ, πρόταση που συναντά την αντίδραση των εταιριών και ειδικά της Γερμανίας, όπου η συμπαραγωγή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.
To υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας σε έγγραφό του, που
επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πρόταση και τονίζει ότι αν εφαρμοστεί έστω και μερικώς το μέτρο η γερμανική βιομηχανία θα επιβαρυνθεί  με 760 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο φόρος που προτείνει η Κομισιόν προορίζεται για τη χρηματοδότηση των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
“ Η επιβάρυνση της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού- θερμότητας με έναν φόρο για τις ΑΠΕ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποβιομηχάνιση” αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. 
Μέχρι σήμερα πολλές βιομηχανίες, ειδικά οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας, εξαιρούνται από την πληρωμή του φόρου. Το 2014 η Κομισιόν είχε αποφανθεί ότι τέτοιου τύπου εξαιρέσεις που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες, δεν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή για τη συμπαραγωγή είχε χορηγηθεί ως το 2017.
Τώρα όμως οι Βρυξέλλες  φαίνεται ότι ζητούν από τις βιομηχανίες που διαθέτουν μονάδες συμπαραγωγής να πληρώνουν τουλάχιστον το 20% του πράσινο τέλους ως το 2019 το αργότερο, ενώ οι νέες μονάδες συμπαραγωγής θα πρέπει να καταβάλουν  ολόκληρο τον φόρο.
Στη Γερμανία εκτιμάται ότι περίπου το 1/4 της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι βιομηχανίες, ιδιαίτερα στον τομέα των χημικών και του χάλυβα, παράγεται από δικές τους μονάδες συμπαραγωγής.
Μονάδες συμπαραγωγής διαθέτουν και αρκετές ελληνικές βιομηχανίες, αν και στη χώρα μας το σύστημα  δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. 

Από το www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου