Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Χρήσιμες συμβουλές: Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής για να επιλέξει εταιρεία ρεύματος

 
Οι εναλλακτικοί Πάροχοι ηλεκτρισμού, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες χαμηλής τάσης (οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς) προσφέρουν ελκυστικά τιμολόγια που ισοδυναμούν σύμφωνα με τη σύγκριση που κάνει η ιστοσελίδα allazorevma.gr σε εξοικονόμηση ποσών της τάξεως από 50 έως 150 ευρώ τον χρόνο για τον καταναλωτή ανάλογα με το ύψος της
κατανάλωσής του.
Όπως επισημαίνουν όμως οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας, αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι ότι πολλές προσφορές ισχύουν μόνο εάν παραμείνει κανείς  πελάτης του νέου προμηθευτή για περισσότερο από ένα χρόνο (που είναι ο χρόνος διάρκειας ενός τυπικού συμβολαίου χωρίς προσφορά). Και τούτο διότι έχουν καταγραφεί οι εξής παράμετροι:
  • Η διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής ποικίλει από 18 μήνες μέχρι 2 χρόνια.
  • Διαφέρει η "ποινή" σε περίπτωση που ο καταναλωτής αλλάξει Πάροχο πριν το τέλος της υποχρεωτικής παραμονής. Ορισμένοι Πάροχοι απαιτούν επιστροφή του συνόλου της έκπτωσης. Άλλοι ζητούν αναλογικά το ποσό της έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο παραμονής (μετά από ένα ελάχιστο διάστημα).   
  • Ποικίλει ο χρόνος που η τιμή παραμένει σταθερή. Ορισμένες προσφορές προβλέπουν σταθερή (και χαμηλή) τιμή προσφοράς για ορισμένους μήνες (4 ή 6). Μετά από την πάροδο των μηνών αυτών, διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν την τιμή (έχοντας ζητήσει παράλληλα υποχρεωτική παραμονή μεγαλύτερη του ενός χρόνου). Από την άλλη μεριά υπάρχουν προσφορές με σταθερή τιμή για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής.
  • Ορισμένοι προμηθευτές θέτουν ως όρο για την προσφορά να πληρώνει ο πελάτης με πιστωτική κάρτα ή πάγια εντολή.
  • Υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι δεν έχουν δημοσιοποιήσει τους ακριβείς όρους της προσφοράς τους μέσω γραπτών συμβατικών κειμένων παρά μόνο σε διαφημιστικού χαρακτήρα κείμενα.
Η πρακτική της υποχρεωτικής παραμονής είναι λογική γιατί ο Προμηθευτής πρέπει να εξασφαλίσει ότι η επένδυσή του στην πρόσκτηση του νέου πελάτη θα αποσβεστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Από την άλλη μεριά ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι συμφωνεί πιθανόν σε ένα συμβόλαιο το οποίο έναντι μιας χαμηλής αρχικής και προσωρινής τιμής θα τον δεσμεύσει, αποτρέποντας τον από το να απολαύσει πιθανόν ακόμα χαμηλότερες τιμές στο μέλλον.
Η συμβουλή του allazorevma.gr προς τους καταναλωτές είναι: Aν σκοπεύουν να αποδεχθούν μια ελκυστική προσφορά να επιλέξουν (κατά προτίμηση μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας) αυτή που θα τους εξασφαλίσει την πιο μακροχρόνια σταθερότητα της τιμής ακόμα και αν δεν είναι η υψηλότερη σε όφελος. Αυτό γιατί ο  Πάροχος είναι σε θέση να προβλέψει καλύτερα (και να αναλάβει) τον κίνδυνο αλλαγής της τιμής από ότι ο καταναλωτής.

ΠΗΓΗ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου