Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΗ-Με τα μάτια στις RWE και Edison

ΔΕΗ: Με τα μάτια στις RWE και Edison  
Η γερμανική RWE και η ιταλική Edison αποτελούν αυτήν τη στιγμή τους δύο δυνητικούς επενδυτές, με τους οποίους επιδιώκει να συμπράξει η ΔΕΗ, για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος, το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτη ΙΙ, στη Φλώρινα. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με τη RWE, η οποία δεν έχει καθορισθεί ακόμη, ενώ με την Edison έχουν γίνει
προκαταρκτικές συνομιλίες, οι οποίες, όμως, προσωρινά έχουν «παγώσει», αν και το όλο θέμα παρουσιάζει στο παρασκήνιο μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα.
Η στρατηγική επιδίωξη της ΔΕΗ τελεί υπό την επικείμενη αρνητική για την Επιχείρηση απόφαση  του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, να απορρίψει τους λόγους που επικαλέστηκε ώστε να μη διαταραχθεί το αποκλειστικό, ως τώρα, προνόμιο της στην εκμετάλλευση λιγνίτη.
Καταργείται αποκλειστικό δικαίωμα
Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2014 το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκανε δεκτή μεν την αναίρεση της Κομισιόν, κατά της αρχικής απόφασης του, με την οποία δικαίωνε τη ΔΕΗ στην προσφυγή της κατά της απόφασης της Επιτροπής, το 2008, για τη χορήγηση ή τη διατήρηση σε ισχύ δικαιωμάτων υπέρ της ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη. Ωστόσο, παρέπεμψε για εξέταση εκ νέου στο Γενικό Δικαστήριο τους υπόλοιπους λόγους που επικαλέστηκε η ΔΕΗ, η οποία «πάτησε» στη δυνατότητα παραχώρησης σε ιδιώτες των λιγνιτωρυχείων της Βεύης, της Ελασσόνας και της Δράμας, χωρίς, όμως, να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της. Έτσι, είναι ζήτημα χρόνου, πλέον, η έκδοση της τελικής απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., που θα απορρίπτει τις αιτιάσεις της ΔΕΗ και θα ανοίγει επί της ουσίας ένα ζήτημα, το οποίο θα απαιτήσει από κει και πέρα λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εγχώρια ηλεκτρική αγορά, καθώς το αποκλειστικό, εδώ και χρόνια, δικαίωμα της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη οδηγείται προς κατάργηση.
Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων, η ΔΕΗ ξεκίνησε από πέρσι τον Οκτώβριο συζητήσεις με την Edison, σε μια προσπάθεια να συμπράξει με την ιταλική εταιρεία για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW και προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ προτείνει στο σχήμα να εισφερθεί η Μελίτη Ι και τα ορυχεία της Φλώρινας, που θεωρούνται τα καλύτερα από άποψη ποιότητας. Σε αυτό το σχήμα ο ιδιώτης επενδυτής προτείνεται να καλύψει αποκλειστικά με δικά του κεφάλαια το κόστος της επένδυσης, με τα ποσοστά συμμετοχής να καθορίζονται από ανεξάρτητο εκτιμητή και τη ΔΕΗ να μην αποκλείει ακόμη και τη μειοψηφική συμμετοχή της. Την ίδια πρόταση προτίθεται να υποβάλει η ΔΕΗ και στην RWE.
Η πλευρά της Edison δεν είχε αντίρρηση στη σύμπραξη, αλλά με την προϋπόθεση να προστεθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες στο κοινοπρακτικό σχήμα. Αυτό θα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να αρθούν οι αντιρρήσεις του κύριου μετόχου της, της EDF, που δεν επενδύει πλέον σε λιγνιτικές μονάδες. Καθώς, όμως, η εισφορά και υδροηλεκτρικών μονάδων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη ΔΕΗ, οι συζητήσεις φάνηκε να φθάνουν σε ένα αδιέξοδο. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, η ιταλική πλευρά επιθυμεί τη σύμπραξη και ήδη υπάρχουν και διπλωματικές φωνές στην Αθήνα, που επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη ΔΕΗ. Υπό αυτήν την έννοια, δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών.
Στο προσκήνιο και η RWE
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ στρέφεται στη γερμανική RWE, με τη διοίκηση της οποίας ζήτησε να συναντηθεί, ώστε να εκθέσει το σχέδιο της και να επιδιώξει την προοπτική μιας συνεργασίας. Όμως, και στην περίπτωση αυτή τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Γιατί μπορεί η RWE στο παρελθόν να βάσισε την ανάπτυξη της στην εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, αλλά μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δώσει έμφαση στις ΑΠΕ, δεν δείχνει ότι τα ορυκτά καύσιμα συμπεριλαμβάνονται πλέον στις προτεραιότητες της.
Πηγές που μίλησαν στο liberal.gr επισήμαναν ότι η σύμπραξη ΔΕΗ με ιδιώτες για τη Μελίτη ΙΙ μπορεί να είναι ένα δύσκολο project, αλλά φαίνεται εφικτό, καθώς συνδυάζει μια σειρά λόγων, οι οποίοι χρειάζεται να ληφθούν υπόψη:
  • πρώτον, ότι η επένδυση θα αποσβεσθεί σε εύλογο διάστημα
  • δεύτερον, ότι το ορυχείο της Φλώρινας είναι το καλύτερο που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ
  • τρίτον, ότι δεν είναι έτοιμη να απορροφήσει η Δυτική Μακεδονία τους κραδασμούς που θα συνεπαγόταν η απαξίωση της λιγνιτικής παραγωγής στην περιοχή και
  • τέταρτον, ότι η Δυτική Μακεδονία, που συνιστά την «καρδιά» της ηλεκτροπαραγωγής για τη ΔΕΗ, οφείλει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της, ενόψει και των εξελίξεων που αναμένονται στα Βαλκάνια, διατηρώντας έτσι ανοικτή τη δίοδο διασυνδέσεων και συναλλαγών.
Με αυτό το σκεπτικό, η επιδίωξη συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες καταλήγει, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές στο liberal.gr, όχι μόνον στρατηγικό σχέδιο για την επιχείρηση, αλλά και σχέδιο εθνικής σημασίας.
Άλλο project το Αμύνταιο
Η ΔΕΗ δεν λέει όχι και σε σύμπραξη με ιδιώτες επενδυτές για τον εκσυγχρονισμό του ΑΗΣ Αμυνταίου. Όμως, αυτό το project θεωρείται εντελώς διαφορετικό και, σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ δεν το θεωρεί και ως πρώτη προτεραιότητα της. Το κόστος της αναβάθμισης της μονάδας του Αμυνταίου υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και δεν θεωρείται απαραίτητο να δοθεί άμεσα σε ιδιώτες. Άλλωστε, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επενδυτικό ενδιαφέρον γι' αυτό, ενώ η μονάδα τελεί υπό περιορισμένη λειτουργία, γιατί θα πρέπει να γίνει αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων, αφού προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός της.
Αθ. Καλαϊτζόγλου 
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου