Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ενεργειακές δουλειές φέρνει στη βαλίτσα του ο Ιταλός ΥΠΕΞ- Edison, TERNA, ENI στη συνάντηση με Σκουρλέτη

 
Ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20 % του ΑΔΜΗΕ που θα διατεθεί προς πώληση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τους εταίρους, εξέφρασαν εκπρόσωποι του ιταλού διαχειριστή (TERNA), που συμμετείχαν στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου, ανάλογο ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ έχει εκδηλωθεί και από
άλλες εταιρίες. Η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, υπενθυμίζεται, προβλέπει τη διατήρηση του 51 % των μετοχών της εταιρίας από το Δημόσιο, την πώληση του 20 % σε επενδυτή και του υπόλοιπου 29 % μέσω Χρηματιστηρίου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Ειδικότερα:
- Στον τομέα του ηλεκτρισμού εκτός από τον ΑΔΜΗΕ τέθηκε στο τραπέζι και η επιδίωξη της ΔΕΗ για συμπράξεις στην ηλεκτροπαραγωγή, που θα οδηγήσουν μεταξύ άλλων και σε μείωση του μεριδίου της στην αγορά που αποτελεί μνημονιακό στόχο. Πέραν αυτού, η ιταλική Edison δραστηριοποιείται ήδη στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στους τομείς τόσο της παραγωγής όσο και της εμπορίας.
- Στον τομέα του φυσικού αερίου υπάρχει επίσης η κοινή εταιρία "Ποσειδών" της ΔΕΠΑ με την Edison, που προωθεί τους αγωγούς Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας Ιταλίας. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης ο αγωγός ΤΑΡ (ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας) και το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ. Αναφορά έγινε και στον ρωσικό αγωγό που σχεδιάζεται σε αντικατάσταση του South Stream, για τον οποίο ενδιαφέρεται και η ιταλική πλευρά.
Στη συνάντηση μετείχαν από ιταλικής πλευράς, εκπρόσωποι των εταιριών TERNA, ENI και Edison, όπως επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε τα εξής:
«Είχα την ευκαιρία με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών να κάνω μία σύντομη αλλά μεστή συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Διαπιστώσαμε και οι δύο πλευρές, τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και στον τομέα του φυσικού αερίου και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε κοινά σχέδια που μας απασχολούν. Συζητήσαμε ακόμη για τις έρευνες που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες. Και οι δύο εκτιμήσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις να πάμε σε ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στα ενεργειακά ζητήματα.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Έχει και ενεργειακό άρωμα η σημερινή επίσκεψη-εξπρές στην Αθήνα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι που πραγματοποιείται με βασικό μενού το μεταναστευτικό.
Μέσα σε οκτώ ώρες, αφού φτάνει στις 11 το πρωί και φεύγει στις 7 το απόγευμα, ο Ιταλός σχεδιάζει να δει Κοτζιά για το προσφυγικό, Σταθάκη για τα αναπτυξιακά, να παραστεί σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για τα αγροδιατροφικά, αλλά και να περάσει από το Σκουρλέτη για τα ενεργειακά.
Συνοδεύεται από διευθυντικά στελέχη τεσσάρων ιταλικών ενεργειακών επιχειρήσεων που αναμένεται να επαναλάβουν στο Σκουρλέτη το ενδιαφέρον τους για μπίζνες στην Ελλάδα, δίχως αυτό να σημαίνει πως αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.
  • Η TERNA θα ενημερώσει σύμφωνα με τις πληροφορίες τον υπουργό ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τον ΑΔΜΗΕ. Είτε για το 20% που η κυβέρνηση πουλά σε στρατηγικό εταίρο, εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς το προτεινόμενο από αυτήν σχέδιο, είτε για το 66% εφόσον δεν περάσει τελικά η ελληνική πρόταση. Διότι αρκετοί θεωρούν ότι το σενάριο της απόρριψης δεν έχει αποκλειστεί.
  • Η EDISON, αναμένεται να επαναλάβει στο κ. Σκουρλέτη ότι ενδιαφέρεται να μπει μετοχικά σε μονάδες της ΔΕΗ και ότι βλέπει θετικά την “πρόσκληση” Παναγιωτάκη για συμπράξεις. Θα του επισημάνει ωστόσο ότι “χωρίς νερά”, δηλαδή δίχως συμπράξεις και στα υδροηλεκτρικά, το πακέτο της ΔΕΗ δεν είναι ελκυστικό. Στο ενδιαφέρον της επίσης βρίσκονται και οι τρεις αγωγοί ελληνικού ενδιαφέροντος: Ο ελληνο-βουλγαρικός (IGB) όπου η Edison συμμετέχει μετοχικά, και για τον οποίο η επενεδυτική απόφαση ελήφθη το Δεκέμβριο. Ο Greek Stream, τη “δυτική όδευση” του οποίου προωθεί η ιταλική εταιρεία μέσω του IGI Poseidon, και τέλος του σχεδίου East Med, δηλαδή του αγωγού Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
  • Η ENI που συμμετέχει μετοχικά στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας εκτιμάται ότι θα θέσει και πάλι ζήτημα αποζημιώσεων για την άρση του μονοπωλίου στο φυσικό αέριο.
  • Η ENEL, εκτιμάται ότι θα επισημάνει στον υπουργό πως βλέπει θετικά την ελληνική αγορά αιολικών όπου έχει ήδη παρουσία.
Τέλος, απουσία εκπροσώπου της SNAM, ο Τζεντιλόνι αναμένεται να ενημερώσει τον Σκουρλέτη για το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας σχετικά με την απόκτηση ποσοστού 17% ή και παραπάνω του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.
Όχι δεν αυξήθηκε το ιταλικό ενδιαφέρον
Όχι, δεν αυξήθηκε ξαφνικά το ιταλικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Τόσο η EDISON, όσο επίσης οι ENI, και ENEL, βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα, και ενδιαφέρονται πρώτα απ' όλα για τη τύχη των κεφαλαίων που έχουν ήδη επενδύσει. Στη περίπτωση της EDISON για παράδειγμα, θα τεθεί και το θέμα των θεσμικών κενών και του ελλείμματος ανταγωνισμού που ταλαιπωρεί την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ELPEDISON, με αποτέλεσμα πέρυσι η εταιρεία να γράψει ζημιές.
Από εκεί και πέρα το ταξίδι ζητήθηκε από την ιταλική πρεσβεία με το σκεπτικό ότι έχει να επισκεφτεί την Αθήνα ανώτατος Ιταλός αξιωματούχος από το 2013, οπότε και είχε έρθει ο τότε Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.
Πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει
Στην πραγματικότητα οι Ιταλοί, όπως και όλοι οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πως είναι στενά τα περιθώρια για να αλλάξουν στην πράξη τα πράγματα στο επενδυτικόμ κλιμα μέχρι το τέλος του έτους.
Ενδεικτικό είναι πως οικονομικοί φορείς όπως το ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι φέτος οι επενδύσεις θα καταγράψουν περαιτέρω μείωση κατά 4% φέτος μετά την περσινή βουτιά κατά 12%. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο επενδυτικό κύμα που θα βγάλει τη χώρα από την στασιμότητα και θα την καταστήσει ελκυστικό προορισμό.
Τυπικά το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και κλείστηκε η συμφωνία, το ίδιο και το ρίσκο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Στην πράξη, και όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κίνδυνος του Grexit παραμένει, οι Ιταλοί το γνωρίζουν, όπως φυσικά κάθε ξένος επενδυτής.
Επιπλέον, το ρίσκο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ο κίνδυνος νέων πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων και το ρίσκο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, δεν έχουν διαφοροποιηθεί συγκριτικά με πέρυσι.
Τα "δείγματα γραφής" που περιμένουν οι ξένοι επενδυτές παραμένουν τα ίδια που ήταν πριν μήνες και χρόνια: Η Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση. Να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες στο αναπτυξιακό σκέλος (σ.σ το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο). Να διαμορφώσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον με σταθερό φορολογικό καθεστώς και διαφανές σύστημα κινήτρων. Να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα και πάνω από όλα να διασφαλίσει τη σταθερότητα η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί ζητούμενο για όποιον επιλέγει την Ελλάδα για επενδύσεις.

ΠΗΓΗ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου