Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πράσινη ενέργεια και μαύρος χρυσός

Αποτέλεσμα εικόνας για διαφορα κλιπακια 
Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας γνωρίζαμε ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ανεξάντλητες, ευέλικτες και απλές. Οι υποστηρικτές έπρεπε να αντικρούσουν επιχειρήματα σχετικά με το υψηλό κόστος κατασκευής, τη μικρή απόδοση, την εποχικότητα, τον επηρεασμό από τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και για τις ακαλαίσθητες αιολικές μηχανές.
Κάποια στιγμή ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η καύση ορυκτών καυσίμων ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και
την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει κατά 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα επιφέρει ερημοποίηση, διάβρωση του εδάφους, έντονες βροχοπτώσεις και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ένα εφιαλτικό σενάριο προβλέπει ότι ολόκληροι λαοί θα πρέπει να μεταναστεύσουν, να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες.
Αυτές οι διαπιστώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ορυκτών καυσίμων, οδήγησαν πολλά κράτη σε προσπάθεια ανάπτυξης οικολογικής ενέργειας, όπως αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, βιοαέρια, κίνηση κυμάτων ωκεανών κ.ά.
Ορισμένες από αυτές τις μορφές είναι καινούργιες. Κάποιες, όπως τα βιοκαύσιμα, πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού του 1900, όταν ο Ρούντολφ Ντίζελ έφερε κινητήρα που έκαιγε φυστικέλαιο!
Η έρευνα και οι κρατικές επιδοτήσεις έφεραν γρήγορα τα πρώτα καλά αποτελέσματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 14% και το 2013 το 25%!
Ακόμα και χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υιοθέτησαν στόχους για αντικατάσταση μεγάλου μέρους της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Ξαφνικά επήλθε κάμψη των προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξη. Ο λόγος; Η μεγάλη πτώση τιμών σε πετρέλαιο και λιθάνθρακα, καθώς και η αύξηση παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, όπου με τη μέθοδο υδραυλικής ρηγμάτωσης προστίθενται καθημερινά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Πτώση τιμών που έχει οδηγήσει σε οικονομική κρίση πετρελαϊκές εταιρείες (με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους), καθώς και σε απόγνωση χώρες παραγωγής πετρελαίου, όπως η Νιγηρία.
Ας συνυπολογιστούν στα παραπάνω και η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ και λιθάνθρακα στην ενεργοβόρα Κίνα, καθώς και οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων, όπως του γιγαντιαίου Ζορ στις ακτές της Αιγύπτου.
Τεκμηριωμένα στοιχεία για τα αίτια της πτώσης τιμών, ωστόσο η αίσθηση είναι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Όταν η τεχνολογία απελευθερώνει το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ένα νέο ενεργειακό τοπίο, η μοναδική άμυνα όσων ισχυρών έχουν συμφέρον από τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης είναι η δραστική πτώση των τιμών. Αν ατονήσει η προσπάθεια για ανάπτυξη πράσινης ενέργειας, θα βρουν τρόπο να τις ξανανεβάσουν.
Η οικολογική ενέργεια θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολοήμερη Συνδιάσκεψη που οργανώνει το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Αθήνα.
Η Ελλάδα, στη σκιά της επαπειλούμενης παγκόσμιας κλιματικής και οικολογικής κρίσης, οφείλει να χαράξει ενεργειακή πολιτική με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του πλανήτη.

kosmaskefalos@gmail.com
 του Κοσμά Κέφαλου
 http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου