Δεν αποκλείεται η εγκατάσταση των πρώτων 170.000 έξυπνων μετρητών να μην λειτουργήσει τελικά ως πιλότος για την αντικατάσταση των περίπου 7,5 εκατ. συμβατικών ρολογιών σε
όλη τη χώρα
Στάση αναμονής τηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας στο θέμα των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα αποφαίνεται για την προσφυγή κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την πιλοτική εγκατάσταση των πρώτων 170.000 ρολογιών.
Μάλιστα, από την ετυμηγορία του ΣτΕ θα περάσουν οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΝ, με απώτερο στόχο την εφαρμογή της τηλεμέτρησης για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) χαμηλής τάσης.
Αυτό αναφέρει απάντηση του υπουργείου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτη, επισημαίνοντας πως η ετυμηγορία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας θα καθορίσει εν πολλοίς το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να κινηθούν οι πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.
Όπως σημειώνεται εξάλλου χαρακτηριστικά στην απάντηση «οφείλουμε να αναμένουμε τη δικαστική κρίση του ΣτΕ, ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, σε συμμόρφωση με το δεδικασμένο των σχετικών αποφάσεων».
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το υπουργείο ενέταξε το πιλοτικό πρόγραμμα στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Ως ημερομηνία έναρξης του προγράμματος έχει οριστεί η 16η Απριλίου 2018,
ενώ η 31η Δεκεμβρίου 2020, αποτελεί την ημερομηνία λήξης του, με την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 19,5 εκατ. ευρώ.
Επανασχεδιασμός
Την ίδια στιγμή, πάντως, στην απάντησή του το υπουργείο αναγνωρίζει πως ο πιλοτικός διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε το 2014, έχει μείνει πολύ πίσω χρονικά.
Ενδεικτικά, η απάντηση μιλά για «αρχικό προβληματικό σχεδιασμό», ο οποίος έχει καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση του προγράμματος και ενδεχομένως να οδηγήσει σε συνολικό επανασχεδιασμό της πρωτοβουλίας, ως προς τις δράσεις που τελικά θα υιοθετηθούν.
Η παραπάνω αναφορά ουσιαστικά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η επανασχεδίαση της εγκατάστασης του πρώτου «κύματος» από 170.000 έξυπνους μετρητές να μην προϋποθέτει πως θα λειτουργήσει ως πιλότος για την αντικατάσταση και των 7,5 εκατ. συμβατικών ρολογιών σε όλη τη χώρα, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.
Μία εξέλιξη που θα σήμαινε πως το πανελλαδικό rollout θα μπορούσε να παρακάμψει τον πιλοτικό διαγωνισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, είχε αναφερθεί στην απεμπλοκή του πανελλαδικού rollout από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις.
«Στο θέμα των έξυπνων μετρητών και ανεξάρτητα με την εξέλιξη του πιλοτικού έργου των 170.000 μετρητών το οποίο αναμένει ακόμα τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει στο ΥΠΕΝ και παρουσιάσει στη ΔΕΗ το πλέον πρόσφορο επιχειρηματικό μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, έργο το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει εντός του 2018», είχε υπογραμμίσει ο κ. Χατζηαργυρίου κατά την πρόσφατη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Διαχειριστή.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση του ΥΠΕΝ δείχνει πως οι όποιες εξελίξεις δεν αναμένονται πριν τοποθετηθεί το ΣτΕ στην προσφυγή της κοινοπραξίας ΟΤΕ -Intrakat- Intrasoft International, κατά του αποτελέσματος του πιλοτικού διαγωνισμού, στον οποίο είχε ανακηρυχθεί μειοδότης η Intracom Telecom. www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου