Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Τυχαίο τετ α τετ Μητσοτάκη-Παναγιωτάκη στον…. αέρα για τη ΔΕΗ Πηγή: reporter.gr

Στο φόντο του μεγάλου ενδιαφέροντος για την πορεία της ΔΕΗ, που είναι και κομβικό για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, ένα τυχαίο τετ α τετ είχαν χθες στο βράδυ ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.
 Î¤Ï…χαίο τετ α τετ Μητσοτάκη-Παναγιωτάκη στον…. αέρα για τη ΔΕΗ

Ο αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε και δια ζώσης την ανησυχία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πορεία των πραγμάτων στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Ωστόσο είχε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Reporter.gr, μόνο καλά λόγια
για τον κ. Παναγιωτάκη. Και οι δύο επέστρεφαν με πτήση της Aegean από τις Βρυξέλλες όπου είχαν μεταβεί για τη μεν Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Μητσοτάκης αλλά και για τα καυτά θέματα της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης.
Σημειώνεται ήδη ότι  ο τομέαρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και άλλοι 47 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη έθεσαν θέμα εγκυρότητας και νομιμότητας των περιβαλλοντικών αδειών για εννιά μονάδες και τρία ορυχεία της ΔΕΗ.
Οι 48 βουλευτές της ΝΔ επικαλούνται το αιτιολογικό των αποφάσεων 2721 και 2722/2017 του ΣτΕ σημειώνοντας ότι «βρίσκεται στον αέρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας, μετά τις αποφάσεις 2721 και 2722/2017 του ΣτΕ οι οποίες επί της ουσίας ακυρώνουν τις περιβαλλοντικές άδειες του ΥΠΕΝ για επτά λιγνιτικές μονάδες, δύο μονάδων πετρελαίου συνολικής ισχύος 4.389 MW και τριών ορυχείων λιγνίτη της ΔΕH, δηλαδή σχεδόν του συνόλου της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας».
«Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αφού στις συγκεκριμένες μονάδες συμπεριλαμβάνονται οι προς ιδιωτικοποίηση εγκαταστάσεις της ΔΕH. Κατά συνέπεια», υποστηρίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, «οι αποφάσεις του ΣτΕ υπονομεύουν το έτσι κι αλλιώς δύσκολο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης και, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του τιμήματος».
Πάντως πηγές της επιχείρησης εμφανίζονται καθησυχαστικές κι εκτιμούν ότι τα όποια συνολικά εμπόδια θα ξεπεραστούν εφόσον μάλιστα δημοσιοποιηθεί και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας.
Ειδικά αναφέρουν ότι με τις μεταγενέστερες των προσφυγών ΑΕΠΟ, που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο υπουργός ΠΕΝ εκτιμάται ότι το θέμα των παλιότερων προσφυγών κατά των μονάδων και ορυχείων που αναφέρονται στην ερώτηση αντιμετωπίζεται. Πάντως και κατά των νέων ΑΕΠΟ έχει προσφύγει και η WWF Ελλάς και η αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης εκδικάζεται στις 25 Μάη του 2018.

http://www.reporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου