Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

«Φωτιές» ανάβουν τα τροφεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Στα «μαχαίρια» συνδικαλιστές και διοίκηση για το επίδομα σίτισης .

«Φωτιές» ανάβουν τα τροφεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ 
του Θάνου Πασχάλη

Στα «μαχαίρια» συνδικαλιστές και διοίκηση για το επίδομα σίτισης 
Ηταν Μάρτιος του 2015, λίγες ημέρες αφότου είχε αναλάβει καθήκοντα η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η υπογραφείσα τότε τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της διοίκησης της
επιχείρησης «άναψε φωτιές» προκαλώντας κοινωνική κατακραυγή εξαιτίας της πρόβλεψης που περιείχε για την καταβολή ,επί μια τριετία, επιδόματος σίτισης ή αλλιώς τροφείου αξίας 6 ευρώ ημερησίως σχεδόν στο σύνολο των 18.600 υπαλλήλων της ΔΕΗ(εξαιρούνταν ορισμένοι υπάλληλοι σε θυγατρική της εταιρείας που θα ελάμβαναν 2 ευρώ ημερησίως).
Το επίδομα σίτισης είναι αυτό που και σήμερα έχει «ανάψει φωτιές» ,αυτή τη φορά μεταξύ των σωματείων της ΔΕΗ (τεχνικών,διοικητικών κλπ) ,της ομοσπονδίας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της διοίκησης της επιχείρησης καθυστερώντας την υπογραφή της νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/3/2018.
Οι εργαζόμενοι, μέσω των σωματείων τους και της ομοσπονδίας τους πιέζουν για τριετή παράταση στη χορήγηση του «τροφείου» σε αντίθεση με τη διοίκηση της επιχείρησης που διαμηνύει ότι θα κοπεί, καθώς ο τερματισμός του προβλέπετο με τη λήξη της συλλογικής σύμβασης της περιόδου 2015-2018.Για την αποφυγή της σύγκρουσης και προκειμένου να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ρίχνουν νερό στο κρασί τους και υποχωρούν μόνο όμως εν μέρει.
Η υποχώρηση αφορά μόνο τον περιορισμό του χορηγούμενου ποσού του «τροφείου» και όχι στην περικοπή αυτής καθαυτής της παροχής σίτισης. Στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ προτείνουν να περιοριστεί το «τροφείο» στα 4-5 ευρώ ημερησίως και το υπόλοιπο 1-2 ευρώ που απομένει ανά υπάλληλο να δοθεί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υπαλλήλων τηςεπιχείρησης. Συνολικά το «τροφείο» των 6 ευρώ αν πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό του προσωπικού της επιχείρησης στοίχιζε ετησίως στη ΔΕΗ 15 εκατομμύρια ευρώ και στα τρία χρόνια χορήγησής του καταβλήθηκαν 45 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός της «μάχης» για τη διατήρηση η κατάργηση του «τροφείου» ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και διοίκηση της ΔΕΗ χωρίζουν κι άλλα ζητήματα ώστε να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτά αφορούν το μισθολογικό «πάγωμα» που έχει επιβληθεί σε περίπου 3.000 τεχνικούς της ΔΕΗ που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ το 1996,αλλαγές στον κανονισμό για τη σύσταση, τη δικαιοδοσία και τους όρους λειτουργίας των πειθαρχικών οργάνων κλπ.

http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου