Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Γ. Κούβαρης: Οι μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούν σήμερα μόνο για να αποφύγουν τις ρήτρες


Εν όψει της δημιουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της εφαρμογής του target model, η αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται στο σημείο μηδέν ανέφερε ο πρόεδρος της Ήρων Γιώργος Κούβαρης κατά τη χθεσινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, αμφισβητώντας παράλληλα ότι μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των τεσσάρων αγορών που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.    
       

«Μετά από 18 χρόνια λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν με τις μονάδες φυσικού αερίου να μπαίνουν σε λειτουργία αποκλειστικά για να αποφύγουν τις ρήτρες take or pay που έχουν συμφωνήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβαρης.

Τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αμοιβή των παραγωγών ηλεκτρισμού για τη διαθεσιμότητα ισχύος που παρέχουν στο σύστημα, ούτε για τις επικουρικές υπηρεσίες. Αντίθετα οι μονάδες περιμένουν την αγορά ευελιξίας για να δουν πως θα αμειφθούν, τη στιγμή που οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το κόστος των ρύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου