Του Γιώργου Φιντικάκη
Εθελουσία έξοδος έρχεται στη ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να μεταφερθούν στον αγοραστή των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Αρκαδία, κίνηση που μένει να φανεί αν θα αποτελέσει πρόκριμα για μια συνολική ανανέωση του προσωπικού
των 17.000 του ομίλου.
“Εξετάζουμε τη σταδιακή ανανέωση του προσωπικού της ΔΕΗ, με αναδιάταξη εργαζομένων από μονάδες όπου δεν χρειάζονται σε άλλες, με περισσότερες απαιτήσεις, και φυσικά τη δυνατότητα προσλήψεων, που φυσικά χρειάζονται την έγκριση του υπερ-Ταμείου”, ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΕΗ για την ημέρα της Γυναίκας, ο κ.Παναγιωτάκης παρουσίασε αρκετές σκέψεις για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, μετά την πώληση των μονάδων της, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή μείωση του μεγέθους της, και του τζίρου της, με βάση τις μνημονιακές της υποχρεώσεις.
“Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στα εργοστάσια της Μεγαλόπολης και της Μελίτη θα περάσουν στους νέους αγοραστές, ένα μέρος θα απορροφηθεί από τη ΔΕΗ σε άλλες της δραστηριότητες, και για ένα τρίτο κομμάτι που θα περισσέψει, θα εφαρμόσουμε κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου”, επεσήμανε ο επικεφαλής της επιχείρησης. Και διευκρίνισε ότι δεν θα πρόκειται για απολύσεις.
Ειδική επίσης μνεία έκανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ στα ληξιπρόθεσμα χρέη της, λέγοντας ότι παρ' ότι έχουν μειωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ, εντούτοις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα 1,6 δισ ευρώ είναι ανεξόφλειτες οφειλές ενεργεών πελατών, και τα 700 εκατ ευρώ αφορούν χρέη των λεγόμενων “τελικών πελατών”. Οσων δηλαδή είτε έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους επειδή ήταν κλειστά και δεν χρησιμοποιούνταν (π.χ. σπίτια στο χωριό, και εξοχικά), είτε επειδή μετακινήθηκαν σε άλλο πάροχο. Σωρευτικά οι “τελικοί πελάτες” ανέρχονται σε 600.000.
Πρόσκληση προς τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες - και ιδίως εκείνες που εκ του αντικειμένου τους έχουν αντιστάθμιση του κόστους CO2-, αλλά και στις εγχώριες ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις, να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απηύθυνε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης της επιχείρησης για τη μέρα της γυναίκας.
Συμμετοχή βιομηχανιών στους διαγωνισμούς
Στο θέμα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Παναγιωτάκης απηύθηνε πρόσκληση συμμετοχής, τόσο προς τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες - και ιδίως εκείνες που εκ του αντικειμένου τους έχουν αντιστάθμιση του κόστους CO2- καθώς επίσης προς τις εγχώριες ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις.
Το σκεπτικό της ΔΕΗ είναι ότι η απόκτηση από βιομηχανίες κάποιων εκ των προς πώληση μονάδων της θα τους εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα σταθερή προμήθεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές, καθώς μελλοντικά αυτή δεν θα μπορεί να καλύπτει τη συγκεκριμένη ανάγκη.
Εκτίμησε μάλιστα ότι υπάρχει ισχυρό κίνητρο και για τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, παρ΄ότι τα υψηλά κόστη CO2 λειτουργούν αντιεπενδυτικά, ενώ παραδέχθηκε ότι ποντάρει πολλά στην παρουσία Κινέζων, όπως της CMEC, και της Shenhua. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος επισήμανε ότι παρά την προεργασία που πρέπει να γίνει- απόσχιση κλάδου ή κλάδων- εντούτοις θα καταστεί δυνατό ως τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
Το Αμύνταιο
Εκτενή αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ για την τύχη της λιγνιτικής μονάδας του Αμυνταίου, η οποία δεν βρίσκεται στο προς πώληση πακέτο, και που η επιχείρηση θέλει να αξιοποιήσει από μόνη της. Και επιβεβαίωσε ότι προκρίνει το σενάριο της δημιουργίας μιας ξεχωριστής εταιρείας όπου θα εισφερθεί η μονάδα του Αμυνταίου, και όπου θα συμμετάσχει μετοχικά ο αυριανός επενδυτής, ο οποίος και θα χρηματοδοτήσει την περιβαλλοντική και ενεργειακή της αναβάθμιση. Το ξεχωριστό αυτό σχήμα, στο οποίο ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να έχει το 49% ή και το 51% - ο κ. Παναγιωτάκης το άφησε ανοικτό- θα εκμεταλλεύεται τη μονάδα συνάπτοντας διμερή συμβόλαια με ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Όπως ωστόσο διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν τώρα , παρά γύρω στο Μάιο. Οταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας για τα επόμενα χρόνια τον οποίο εκπονεί ήδη το ΥΠΕΝ, και θα είναι γνωστή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. Το σχέδιο της ΔΕΗ για διατήρηση του Αμυνταίου στη ζωή, θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον κριθεί ότι ο σταθμός “χωρά” στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό.
Εξηγώντας τις αποφάσεις του, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι το Αμύνταιο, ακόμα και μετά την αναβάθμισή του, θα είναι μια μονάδα με χαμηλό βαθμό απόδοσης, η οποία δεν θα δουλεύει 17.000 ώρες, παρά μόνο 8.000.
Σχολιάζοντας τις τρεις γραπτές προτάσεις που έχει λάβει για το Αμύνταιο, σημείωσε ότι η πρόταση Μυτιλιναίου προβλέπει την καταβολή 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του σταθμού, και έναντι αυτού ζητείται η τροφοδοσία της Αλουμίνιον της Ελλάδος έως το 2030 με ρεύμα σε τιμή που θα συμφωνηθεί. Και εξήγησε ότι επειδή το Αμύνταιο, ακόμη και μετά την ανακαίνιση, θα συνεχίσει να έχει χαμηλό βαθμό απόδοσης, γι' αυτό ακριβώς θα συμμετάσχει στην αγορά με πολύ λιγότερες ώρες (π.χ. 1.000) απ' αυτές που μπορεί (π.χ. 7.000-8.000). Ο στόχος όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, είναι να μπορέσει να μοιραστεί η ΔΕΗ με κάποιον επενδυτή το ρίσκο από τη συνέχιση λειτουργίας του Αμυνταίου.
Αν και όπως είπε, η συγκεκριμένη πρόταση έχει μειονεκτήματα, εντούτοις η ΔΕΗ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία Μυτιληναίος, η οποία είναι ο μεγαλύτερος της πελάτης, και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Σχολιάζοντας τις δύο άλλες προτάσεις (ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου) ανέφερε ότι προβλέπουν τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρίας για τον ΑΗΣ Αμυνταίου με μετοχική συμμετοχή των δύο ομίλων.
“Βρισκόμαστε σε επαφή με τους τρείς ομίλους προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Θεωρώ ότι θα τους παρουσιάσω τα νούμερα θα πεισθούν όλοι ότι η μετοχική συμμετοχή είναι μια καλή λύση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
www.liberal.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου