Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Υψηλή Τάση - Η έκτακτη ΓΣ και η στάση αναμονής


Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο ΔΣ της περασμένης εβδομάδας, αφορούσε στην ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες υψηλής τάσης για την ανανέωση των συμβάσεών τους. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας είναι να ανανεωθούν οι συμβάσεις, που έληξαν στα τέλη του 2017. Η εισήγηση αυτή ωστόσο δεν αφορά στο σύνολο των τιμολογίων παρά μόνο στις ονομαστικές χρεώσεις της ΥΤ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιπλέον εκπτώσεις όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί με απόφαση της ΓΣ της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2015.  
Υπενθυμίζεται ότι τότε η ΓΣ είχε εγκρίνει 7 διαφορετικές εκπτώσεις επί των ανταγωνιστικών χρεώσεων και ενέργειας, οι οποίες ήταν κλιμακωτές ανάλογα  με τη συνολική ετήσια κατανάλωση της κάθε βιομηχανίας. 
Εδώ, λοιπόν, να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με κάποιους από τους πελάτες της Υψηλής Τάσης, αλλά όχι με όλους. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει επικοινωνήσει με τους πελάτες που δεν επηρεάζονται από τις εκπτώσεις όγκου, που συναρτώνται από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Αντίθετα οι διαπραγματεύσεις με τους μεγαλύτερους πελάτες, που εμπίπτουν στις επιπλέον εκπτώσεις,  θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενόψει και της σύγκλησης της έκτακτης ΓΣ της ΔΕΗ, πιθανότατα στις αρχές Απριλίου. Στην επόμενη έκτακτη ΓΣ, αναμένετα, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει ξεχωριστή απόφαση για τα τιμολόγια της ΥΤ. 
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο αγκάθι αφορά στη Λάρκο, η οποία αποτελεί και το “μαύρο πρόβατο” της Υψηλής Τάσης, καθώς εμφανίζει τα μεγαλύτερα χρέη, ενώ έχει αποτύχει να είναι συνεπής στους αλλεπάλληλους διακανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί με τη ΔΕΗ. Προ ημερών μάλιστα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η εταιρεία θα σταματήσει την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας. 
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μπορεί η Λάρκο να εμφανίζει μακράν τις μεγαλύτερες οφειλές, ωστόσο δεν είναι η μόνη βιομηχανία της Υψηλής Τάσης με χρέη προς τη ΔΕΗ. Υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι πελάτες, που μέχρι σήμερα δεν έχουν διακανονίσει οφειλές του παρελθόντος, ωστόσο καλύπτουν τις τρέχουσες καταναλώσεις τους, στερώντας από τη ΔΕΗ την αφορμή για να άρει την εκπροσώπησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου