Σε επεξεργασία εξακολουθεί να βρίσκεται το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, με την πρώτη προθεσμία, της 15ης Μαρτίου, να έχει χαθεί όπως όλα δείχνουν και πλέον ο νέος στόχος για την ολοκλήρωσή του να έχει μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα και βλέπουμε…
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τρεις είναι οι βασικοί άξονες
τους νομοσχεδίου:
* Το νομοθετικό πλαίσιο για την απόσχιση των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης και των ορυχείων που τις τροφοδοτούν, καθώς και της μονάδας Μελίτη 1 και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ στη Φλώρινα σε συνδυασμό με τα ορυχεία.
* Το εύλογο του τιμήματος
* Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους εργαζόμενους και κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την την εθελούσια έξοδο, καθώς ένας σημαντικός αριθμός δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νομοσχέδιο θα λυθεί κατ’ αρχήν το θέμα της χορήγησης αποζημίωσης σε όσους απολύονται από τη ΔΕΗ ( μέχρι σήμερα η αποζημίωση συμψηφίζεται με το εφάπαξ), θα προβλεφθεί οικονομικό κίνητρο για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελουσίας - υπολογίζεται γύρω στα 35.000 ευρώ- θα τεθούν κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η ηλικία, κ.λ.π., θα ρυθμιστεί το εργασιακό καθεστώς κά.
Σήμερα στις υπό πώληση μονάδες η ΔΕΗ απασχολεί συνολικά περί τους 1.300 εργαζόμενους. Στο συγκρότημα της Μεγαλόπολης εργάζονται περί τα 1.100 άτομα, εκ των οποίων τα 570 στα ορυχεία και από 270 άτομα σε κάθε μία από τις δύο μονάδες. Η Μελίτη 1 απασχολεί περίπου 200 άτομα προσωπικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά των εργαζομένων τα περιθώρια μείωσης του προσωπικού είναι σχετικά περιορισμένα, γύρω στα 350- 400 άτομα συνολικά, εκ των οποίων γύρω στους 300-350 στη Μεγαλόπολη και 50 στη Φλώρινα, λόγω της ανελαστικότητας που έχουν αρκετές ειδικότητες, της ανάγκης για 24ωρες βάρδιες στους σταθμούς κλπ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηγετικό κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενδεχομένως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Ας σημειωθεί ότι η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στην πώληση και σχεδιάζει κινητοποιήσεις, που μπορεί να φθάσουν και μέχρι το “κλείσιμο” των υπό πώληση μονάδων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο πάντως, ακόμα και αν κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν το Πάσχα.
http://www.businessenergy.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου