Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο κατ’αρχήν θα εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους στους υπό πώληση λιγντικούς σταθμούς και τα ορυχεία και στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη ΔΕΗ έχει αρχίσει να εξετάζει η διοίκηση της εταιρίας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και σε ριζική αναδιοργάνωση του προσωπικού της.
Τις αλλαγές προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων
σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρία για την Ημέρα της Γυναίκας.
Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου θα αφορά σε πρώτη φάση τους υπεράριθμους εργαζόμενους στις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας και θα προβλέπει κίνητρα αλλά και κριτήρια, όπως πχ η ηλικία.
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι το προσωπικό της ΔΕΗ χρειάζεται ανανέωση, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνά τα 50 έτη. Είπε ότι στο πλαίσιο της απόσχισης των προς πώληση μονάδων θα επιλεγεί το προσωπικό που θα περάσει στις νέες εταιρίες, με κριτήρια ηλικιακά (στις προς πώληση εταιρίες θα πάνε οι νεώτεροι) αλλά και αναγκών λειτουργίας. Το υπόλοιπο προσωπικό είτε θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ είτε θα επιλέξει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ακολουθηθεί το “μοντέλο ΑΔΜΗΕ”, βάσει του οποίου εκτός εφάπαξ δόθηκε αποζημίωση 35.000 ευρώ. Για να γίνει αυτό όμως, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, καθώς σήμερα η αποζημίωση των εργαζομένων της ΔΕΗ συμψηφίζεται με το εφάπαξ. κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι παρότι στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αυτός ο όρος θα εξαλειφθεί, θα χρειαστεί επιπλέον νομοθετική ρύθμιση για να ισχύσει.
Παράλληλα, η εταιρία, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης θα χρειαστεί και προσλήψεις επιτελικού και επιστημονικού προσωπικού, σε τομείς που σήμερα υστερεί η ΔΕΗ όπως οι πωλήσεις, η εμπορία, η παρακολούθηση του ρυθμιστικού πλαισίου κλπ Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευελιξία που μπορεί να προσδώσει στη ΔΕΗ η υπαγωγή της στο Υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας). Δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει επιτάχυνση των προσλήψεων- που σήμερα καθυστερούν λόγω διαδικασίας 2-3 χρόνια- με την υιοθέτηση μοντέλου, ανάλογου με αυτό που ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, δηλαδή την ανάθεση της επιλογής του προσωπικού και των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ έναντι πληρωμής, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα μειώσει τον χρόνο πρόσληψης στους 3 με 4 μήνες.
Σήμερα, το προσωπικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε περίπου 10.600 άτομα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 6.500 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ.
www.businessenergy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου