Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Με το… μαλακό η πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ και τον Μάιο – Μεγάλη η απόκλιση από τους στόχους



Με τους συνήθεις ρυθμούς μειώθηκε και τον Μάιο το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος, παραμένοντας πολύ μακριά από την επίτευξη του στόχου στον οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η ΔΕΗ στο τέλος Μαϊου είχε μερίδιο περί το 80,7%, μειωμένο δηλαδή κατά 1,3% από το 82% που βρισκόταν στο τέλος Απριλίου.


Την ίδια στιγμή οι εναλλακτικοί πάροχοι αυξάνουν κι αυτοί με αργούς ρυθμούς τα μερίδιά τους. Εντυπωσιακή εμφανίζεται η άνοδος του μεριδίου των ΕΛΤΑ που έχουν πλασαριστεί πλέον σαφώς πάνω από το  1%, όταν στο τέλος Απριλίου είχαν 0,78%.

Σε κάθε περίπτωση, η απόσταση που χωρίζει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 62,24% που πρέπει να φτάσει στο τέλος του χρόνου είναι πολύ μεγάλη.

Ας σημειωθεί δε ότι εντός του Ιουνίου πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί για τις επιπλέον ποσότητες που θα προστεθούν στα NOME λόγω της απόκλισης από το στόχο. Πρόκειται για το γνωστό «πέναλτι» το οποίο ορίστηκε μεν με την τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς ότι θα πάει στο 50% με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στους λιγνίτες και θα καταργηθεί μετά την υπογραφή του σχετικού Shareholders Purchase Agreement, ωστόσο προς ώρας θα είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένο», λόγω ακριβώς της μεγάλης απόκλισης.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2017, η ΔΕΗ έπρεπε να έχει το 75,24% (έκλεισε τελικά με πάνω από 10 μονάδες διαφορά), στο τέλος του 2018 να υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019, στο 49,24%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου