Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Οι «έξυπνοι μετρητές», έξυπνα… καίγονται!

Καλά μας τα είπε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ για τη χρησιμότητα των «έξυπνων μετρητών» και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής. Μόνο που… ξέχασε να αναφέρει πόσοι εγκαταστάθηκαν επί της δικής του θητείας!
Οι «έξυπνοι μετρητές», έξυπνα… καίγονται! 
Το θέμα «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι οι προκάτοχοι του κ. Νίκου Χατζηαργυρίου διακήρυτταν τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των «έξυπνων μετρητών», αλλά και τα οφέλη που θα έχουν για όλους, από τους
παραγωγούς έως τον τελικό καταναλωτή.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί μερικές χιλιάδες μετρητές νέας γενιάς (από τα συνολικά 7,4 εκατ. «ρολόγια»), κυρίως στη μέση τάση και σε πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις, ενώ ελάχιστοι σε απλούς καταναλωτές. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το σύνολο των εγκατεστημένων «έξυπνων μετρητών» έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, πριν από το 2015, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση.
Από τότε, μέχρι σήμερα, το κοντέρ γράφει… μηδέν! Το θέμα έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, με συνεχείς προσφυγές σε αρμόδιους φορείς και στη δικαιοσύνη. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτόν τον «πάγο» στις λάθος επιλογές που έγιναν από τη σημερινή διοίκηση, ως προς τις προδιαγραφές και τους όρους, που συμπεριελήφθησαν στους διαγωνισμούς για την προμήθεια νέων «μηχανημάτων».
Αποτέλεσμα είναι η υπόθεση να εκκρεμεί στο ΣτΕ και, πολύ περισσότερο, η προμήθεια περίπου 224.000 «έξυπνων μετρητών» από τον ΔΕΔΔΗΕ να είναι στον «αέρα», με ισχυρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Είναι δεδομένο ότι τα σύγχρονα συστήματα μέτρησης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φαινομένων, όπως η ρευματοκλοπή. Οι νέοι μετρητές θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση και στην ορθολογική χρήση της ενέργειας. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι η σημερινή διοίκηση του Διαχειριστή επιχειρεί να προβάλει ως δικό της, το (ελάχιστο) έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, από προηγούμενες διοικήσεις.
Οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην Πορτογαλία, σε μία αγορά με παρόμοια χαρακτηριστικά με τη δική μας, η εγκατάσταση των νέων μετρητών ολοκληρώθηκε μέσα σε μερικούς μήνες και χωρίς προβλήματα. Εδώ, ακόμη δεν έχουν λυθεί βασικά θέματα, όπως οι προδιαγραφές.
Δυστυχώς, οι «έξυπνες» δηλώσεις του προέδρου δεν έχουν «έξυπνα» και απτά αποτελέσματα για να υποστηριχθούν. Πολύ περισσότερο που ο κ. Χατζηαργυρίου, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ, δεν είπε ούτε λέξη για τα πεπραγμένα διοίκησης, της οποίας ηγείται… Γι’ αυτό και ακούγονται διάφορα για το τέλος εποχής της διοίκησης Χατζηαργυρίου στον Διαχειριστή…
http://www.fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου