Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Έξι, πιθανότατα, οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – Ποιοι θα τις διεκδικήσουν

 
Το παρόν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης αναμένεται να δώσουν σήμερα έξι συνολικά επενδυτές, το πραγματικό ωστόσο επενδυτικό ενδιαφέρον θα φανεί τον Σεπτέμβριο κατά τη φάση της υποβολής δεσμευτικού ενδιαφέροντος.
Από ελληνικής πλευράς στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν, η
Μυτιληναίος ΑΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία κατά πάσα πιθανότητα με την κινεζική Shenhua.
Συμμετοχή στον διαγωνισμό θα έχει και ο όμιλος Βιοχάλκο μέσω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Από πλευράς ξένων επενδυτών εκτός της Shenhua ενδιαφέρον αναμένεται να εκφρασθεί και από μεγάλη εταιρία ηλεκτρισμού της Ινδίας, εκπρόσωποι της οποίας φέρονται να συνόδευσαν τον Ινδό πρόεδρο Ραμ Ναθ Κοβίντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα.
Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την ινδική εταιρία να έχει έρθει σε επαφές με εγχώριους ενεργειακούς ομίλους διερευνώντας δυνατότητα συνεργασίας στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, όπου θα καταγραφεί δεσμευτικό ενδιαφέρον.
Οι ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού έχουν γυρίσει την πλάτη στο διαγωνισμό ως αποτέλεσμα της γενικότερης αποστροφής προς τον άνθρακα, αφού η πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή καθιστά μη ανταγωνιστική την ηλεκτροπαραγωγή από στερέα καύσιμα.
Ενδεικτική αυτής της φυγής από τον άνθρακα και πολύ περισσότερο από τον ακόμη πιο βρώμικο λιγνίτη είναι η στάση που κράτησαν οι ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά με Έλληνες συνεταίρους.
Τόσο οι Γάλλοι της ΕΝGIE που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΡΩΝ όσο και οι Ιταλοί της Εdison που συμμετέχουν στην Εlpedison από κοινού με τα ΕΛΠΕ ξεκαθάρισαν στους συνεταίρους τους ότι δεν ενδιαφέρονται για το λιγνίτη με αποτέλεσμα η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέβει αυτόνομα στον διαγωνισμό τα δε ΕΛΠΕ να απέχουν αφού εκτός αυτού ο όμιλος έχει χαράξει στρατηγική μετάβασης στην οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Συμμετοχή με διερευνητική διάθεση  
Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού σχεδόν στο σύνολό τους προσέρχονται με διερευνητικές διαθέσεις, αφού ο προβληματισμός για το κόστος των CO2 είναι κοινός.
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο σε σχέση με το πραγματικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Σεπτέμβριο με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Το γεγονός πάντως ότι η Ελλάδα πουλάει λιγνιτικές μονάδες υλοποιώντας ετεροχρονισμένα απόφαση της ΕΕ του 2008 και ενώ το περιβάλλον για το λιγνίτη γίνεται όλο και πιο αρνητικό δεν αποτελεί τον καλύτερο οιωνό για την πορεία του εγχειρήματος.
Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού θα αξιολογηθούν από τους συμβούλους της ΔΕΗ και όσοι προκριθούν θα κληθούν τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αφού προηγουμένως υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη ΔΕΗ και αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room για να διενεργήσουν τον έλεγχό τους και το vendor due diligence report.
Ο προτιμώμενος στρατηγικός επενδυτής θα επιλεγεί μετά από αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών από τη ΔΕΗ.
Μετά την επιλογή, ο προτιμώμενος επενδυτής και η ΔΕΗ θα υπογράψουν τη συμφωνία μεταβίβασης μετοχών έως τα μέσα Οκτωβρίου 2018.
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου