Η εκτίναξη των τιμών των δικαιωμάτων των ρύπων ανεβάζει τις δαπάνες της ΔΕΗ. Στα 16 ευρώ τα δικαιώματα. Το θέμα απασχόλησε το Δ.Σ. Φρένο στις αυξήσεις των τιμολογίων από Σταθάκη, παράθυρο για κατάργηση εκπτώσεων.
Όλο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο αυξήσεων στους
λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ΔΕΗ -3,63%, λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων που προκαλούν οι ανοδικές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, το οποίο είχε στην κορυφή της ατζέντας του και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια του Δ.Σ. έγιναν γνωστά σενάρια επιπτώσεων στις δαπάνες της επιχείρησης εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την εταιρία να μπορεί να απορροφά τις σχετικές δαπάνες, με τα δικαιώματα να κυμαίνονται μέχρι και 7, 8 ή και 9 ευρώ ανά τόνο. Από κει και πάνω τα μεγέθη, λένε παράγοντες, είναι απαγορευτικά. Σημειωτέον ότι ήδη η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει ανέλθει στα 16 ευρώ ανά τόνο. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τις αντοχές της εταιρίας να απορροφά αυτά τα κόστη, σημειώνοντας την ανάγκη μετακύλισης μέρους του κόστους.
Σημειώνεται ότι λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών που οδηγούν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ταυτόχρονη απανθρακοποίηση της οικονομίας, οι τιμές των ρύπων έχουν εκτιναχθεί. Κάτι που συνέβαλε και η προ μηνών αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων. Στόχος είναι η αποθάρρυνση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας.
Η ΔΕH, λόγω της μονοπωλιακής (μέχρι σήμερα) παραγωγής λιγνιτικής ενέργειας, επηρεάζεται δραματικά από αυτές τις αλλαγές. Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει είναι και η αναφορά που γίνεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους: «Η λιγνιτική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 18,5%, ήτοι μείωση κατά 851 GWh, η δε παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕH ήταν μειωμένη κατά 43,5%, ήτοι μείωση κατά 874 GWh. Παρά ταύτα, λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων CO2, οι σχετικές δαπάνες της ΔEH ήταν αυξημένες κατά 22,9% και επιβάρυναν κυρίως το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής».
Να τονιστεί ότι το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της εταιρίας είχε ανοίξει επίσημα στις 15 Ιουνίου ο ίδιος ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης, περιγράφοντας το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων CO2.
Το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας δεν έλαβε καμία σχετική απόφαση επί του θέματος και πρέπει να τονιστεί ότι για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, τον κύριο λόγο έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης με συνέντευξή του στις 21 Ιουνίου στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 απέκλεισε μεν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος της ΔEH, ωστόσο άφησε παράθυρο για επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής της επιχείρησης. Όπως είπε, είναι στη διακριτική ευχέρεια της εταιρίας για το τι θα κάνει με τις εκπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση παρέχει σειρά εκπτώσεων, όπως το ποσοστό 15% σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς και 6% σε εκείνους που προπληρώνουν όλο το ποσό κατανάλωσης ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου