Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ: Προχωράμε σε νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα με την ΕΕ ηγέτιδα δύναμη στη κλιματική δράση παγκοσμίως

 
Στο απόηχο των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου και έλαβε μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση των υπουργών όπου χαιρετίζουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ης Μαρτίου 2018 και απηύθυναν κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή
Επιτροπή να παρουσιάσει μία πρόταση όπου θα αποτυπώνεται η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ σε συνάρτηση με την Συμφωνία του Παρισιού.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να αποδεικνύει την ηγετική της θέση στην κλιματική πολιτική και να δημιουργήσει ένα θετικό πλαίσιο για όλα τα μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού με σκοπό την ενίσχυση της κλιματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, αναδεικνύοντας τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, αυτή η στρατηγική θα πρέπει να αποτελέσει σαφή και ξεκάθαρο οδηγό για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και να παράσχει τα κατάλληλα εργαλεία σε κυβερνήσεις και οικονομικούς παράγοντες (π.χ. Νοικοκυριά, ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ) προκειμένου να μπορούν να ανακατευθύνουν τους πόρους προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και με στοιχεία ανθεκτικότητας απέναντι στις συνέπειες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Να σημειώσουμε ότι οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει την νέα της πρόταση για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή πριν το COP24, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένης συζήτησης μεταξύ των χωρών-μελών εν όψει της υποβολής της στην UNFCCC έως τις αρχές του 2020. Επισημαίνεται, επίσης, πως η ανάπτυξη της πρότασης θα πρέπει γίνει με διαφάνεια, με την εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή όλων των χωρών-μελών και των πολιτικών στα βασικά στάδια της διαδικασίας.
Η νέα στρατηγική θα πρέπει να στηρίζεται στα τελευταία διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, ιδιαίτερα στην επόμενη κρίσιμης σημασίας έκθεση IPCC όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1.5C. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες του ενός τρόπους και στρατηγικές μηδενισμού των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου, να εξετάσει την συνοχή της υπάρχουσας πολιτικής ως προς τις εκπομπές λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ισότητας, του κόστους και της αποτελεσματικότητας.
Τέλος, σημαντική παράμετρο που πρέπει να εξεταστεί και να αποτυπωθεί στο σχέδιο απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η ανάγκη για μία οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση, εφαρμόσιμη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης και τους ευρωπαίους πολίτες.
Βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση στα αγγλικά στο αρχείο που επισυνάπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου