Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Την επόμενη εβδομάδα η ακρόαση της ΔΕΗ, υπόμνημα στα μέσα Ιουλίου από τους εναλλακτικούς προμηθευτές

 


Ολιγοήμερη αναβολή της ακρόασής της από τη ΡΑΕ ζήτησε η ΔΕΗ, ακρόασης που σχετίζεται  με την τακτική που ακολούθησε όσον αφορά την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων καταβολής εισπραχθέντων λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ.
Έτσι, ενώ είχε κληθεί για σήμερα, τελικά η ακρόαση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 3 Ιουλίου.
Η ΡΑΕ σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από τη ΔΕΗ τόσο για
τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα λάβει, όσο και για το πως ενήργησε με βάση την επιστολή της 7ης Μαΐου. Εκείνη δηλαδή που είχε αποστείλει προς όλους τους προμηθευτές ρεύματος, ζητώντας, ειδικά από τη ΔΕΗ, αναλυτική ενημέρωση, τόσο για την έκταση του φαινομένου, όσο και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η τελευταία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εικόνα που έχει σχηματίσει η Αρχή είναι ότι η ΔΕΗ δεν τήρησε όσα της είχε ζητήσει. Αντί να πάρει από τα ΕΛΤΑ τα αρχεία όπου καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι καταβολές για πληρωμές ρεύματος, εκείνη καλούσε τους πελάτες της να προσέλθουν στα καταστήματα της. Και να επιδεικνύουν την απόδειξη πληρωμής στα ΕΛΤΑ, προκειμένου να μη διπλοπληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, και να μη χάσουν την έκπτωση συνέπειας.
Για την υπόθεση αυτή τα ΕΛΤΑ έχουν αποστείλει στην ΡΑΕ τα στοιχεία που εκείνη τους είχε ζητήσει, ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο αυτά απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει και κυρίως εάν τα ΕΛΤΑ έχουν τυχόν “πριμοδοτήσει” την εμπορική τους πολιτική με χρήματα τρίτων, δηλαδή της ΔΕΗ.
Οι ιδιώτες προμηθευτές
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία της ακρόασης ακολουθήθηκε και για τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος που εμφανίζονται να έχουν «ανοίγματα» όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή στους διαχειριστές των εισπραχθέντων ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Μετά τη συνάντηση με τα στελέχη της Αρχής, οι ιδιωτικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι ο ΑΔΜΗΕ χρωστάει και εκείνος χρήματα στις εταιρείες προμήθειας, πολλές φορές περισσότερα από εκείνα που του χρωστούν, ενώ όλοι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν επισημάνει ότι τα (πολλά) χρήματα που  χρωστάει η ΔΕΗ στους Διαχειριστές είναι η αφετηρία του προβλήματος.
Επιπλέον, επειδή ο ΑΔΜΗΕ κόβει τιμολόγια προς τους προμηθευτές χωρίς να είναι διακριτό κάθε φορά για ποια χρέωση πρόκειται, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο να εντοπιστεί ποιες χρεώσεις οφείλονται από τους προμηθευτές και ποιες όχι.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ κάλεσε ήδη τον ΑΔΜΗΕ να εκδίδει ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε μια χρέωση, στο οποίο να αναφέρονται όλα τα χρήσιμα στοιχεία, το χρονικό διάστημα στο οποίο αντιστοιχεί κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι θα μπορέσει σύντομα να ξεμπλέξει το κουβάρι των χρεώσεων και των συμψηφισμών.
energypress.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου