Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Πώληση λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ Στη δεύτερη φάση και οι έξι υποψήφιοι

 
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ περνούν και τα έξι εταιρικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ζητώντας παράλληλα να λειτουργήσει ένας μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, ένα σύστημα
τύπου ΑΔΙ. 
Οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη έγιναν στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία ενέκρινε τη λιγνιτική αποεπένδυση και την παράταση των τιμολογίων για τη βιομηχανία στην Υψηλή Τάση. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε για μία ακόμα φορά ότι το κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις στη λιγντική ηλεκτροπαραγωγή είναι η θέση που της επιφυλάσσει ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο τους επόμενους μήνες. Τόνισε ότι θεωρεί αναγκαία για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας την ύπαρξη των λιγνιτικών μονάδων και επισήμανε, ότι η Κομισιόν, στην πρόσφατη απόφασή της με την οποία ενέκρινε την πώληση των τριών μονάδων της ΔΕΗ, αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης της λιγνούτσικης παραγωγής στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι ξεκινά τριμερής διαβούλευση μεταξύ της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης ενός μηχανισμού διασφάλισης επάρκειας ισχύος που θα αφορά στις λιγνιτικές μονάδες. Στόχος είναι να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός, σαν τα παλαιά ΑΔΙ, που θα λειτουργήσει μέχρι να ωριμάσει η τεχνολογία των ΑΠΕ, επιτρέποντας την ομαλή μετάβαση στη μετα-ανθρακική εποχή. 
 Η θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας είναι να υποστηριχθεί η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή για όλη τη διάρκεια ζωής των μονάδων. Σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού για την πώληση των τριών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη είπε ότι εξελίσσεται εντός του χρονοδιαγράμματος και ότι σύντομα θα ανοίξει το data room της ΔΕΗ για τους έξι υποψήφιους αγοραστές, προσθέτοντας ότι από τώρα και ως το τέλος Ιουλίου “τρέχει” ο χρόνος για να αναπτύξουν συμπράξεις μεταξύ τους. 
Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Σεπτέμβριο. “Το πρωτογενές αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα είναι το ικανοποιητικό τίμημα, το δευτερογενές όμως είναι το τι θα γίνει στο μέλλον με τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή”, δήλωσε. Αμύνταιο- Καρδιά Ο επικεφαλής της ΔΕΗ συνέδεσε άμεσα τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτροδότησης της χώρας με την παράταση ζωής των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς. 
Αν δεν εξασφαλιστεί η παράταση των ωρών λειτουργίας, πέραν του ορίου που είχε θέσει η Ε. Ε. για περιβαλλοντικούς λόγους, τότε ο σταθμός της Καρδιάς θα κλείσει εντός του 2019. Το αίτημα της παράτασης λειτουργίας έχει τεθεί στη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ (από την οποία δεν φαίνεται να έχει ληφθεί απάντηση μέχρι στιγμής) και επιδιώκεται να εξεταστεί και από τη γενική διεύθυνση Ενέργειας. 
Οσον αφορά στο σταθμό του Αμυνταίου, η ΔΕΗ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της αφού ανακοινωθεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός από τον οποίο θα κριθεί αν στο μελλοντικό ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας “χωρά” ο σταθμός του Αμυνταίου. Για να διατηρηθεί σε λειτουργία ο σταθμός από το 2020 και μετά` χρειάζεται περιβαλλοντική αναβάθμιση, προυπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. 
Η ΔΕΗ έχει δεχθεί τέσσερις επιχειρηματικές προτάσεις από από ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου-Shenhua, ΤΕΡΝΑ και Ιντρακάτ για την αναβάθμιση/επένδυση στον σταθμό, ωστόσο δεν αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για το μέλλον του λιγνίτη στη χώρα.

 www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου