Λίγο έως πολύ η εικόνα για τους Έλληνες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τους λιγνίτες της ΔΕΗ κατά την πρώτη φάση που έληξε χθες ήταν γνωστή. Προς στιγμή το όνομα της κινεζικής εταιρείας που συνασπίστηκε με τη Damco του Δ. Κοπελούζου δημιούργησε σύγχυση, ωστόσο πηγές του ομίλου διευκρίνιζαν ότι η Beijing Guohua Power Company, είναι θυγατρική της Shenhua και αποτελεί τον διεθνή
επενδυτικό βραχίονα του μεγάλου ενεργειακού κινεζικού ομίλου.
Ποιοι είναι όμως οι δύο Τσέχοι του διαγωνισμού; η πρώτη εταιρεία έγινε γνωστή στην ελληνική αγορά πρόσφατα, όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, αφού είναι ο όμιλος που έκανε την τελευταία εξαγορά μονάδων λιγνίτη στην Ευρώπη, με όρους distress εκμεταλλευόμενη την επιθυμία του πωλητή για αποεπένδυση από τον άνθρακα.
Συγκεκριμένα η Energetický a průmyslový holding (EPH) εξαγόρασε στα τέλη του 2016 από τη Σουηδική Vattenfall μονάδες λιγνίτη συνολικής ισχύος 8000 MW στην Ανατολική Γερμανία. Αν και το τίμημα δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ωστόσο από δημοσιεύματα προκύπτει ότι στο πλαίσιο της μεταβίβασης η αξία των εργοστασίων (περίπου τα μισά κατασκευής τη δεκαετία του 80 και τα υπόλοιπα κοντά στο 2000) υπολογίστηκε στα 3,4 δις ευρώ, συν 1 δις ταμείο. Επίσης η συμφωνία περιέλαβε την ανάληψη υποχρεώσεων και προβλέψεων ύψους 2 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους παροπλισμού των μονάδων και των ορυχείων. Για τη Vattenfall η πώληση έγινε κάτω από την πίεση που δέχθηκε η Σουηδική εταιρεία που ανήκει στο Δημόσιο, να περιορίσει την έκθεσή της στο ρυπογόνο άνθρακα. Στα βιβλία της η Σουηδική εταιρεία έγραψε ζημιές 2 δις από την πώληση των συγκεκριμένων παγίων.
Κάποια άλλα δημοσιεύματα, ήθελαν η πώληση να γίνεται έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ η διαφορά μεταξύ καθαρής λογιστικής αξίας (2,4 δις ευρώ) και της ζημιάς που ενέγραψε η Vattenfall (2 δις) καλύφθηκε με προμήθεια ενέργειας ύψους 400 εκ. ευρώ.
H EPH είναι εταιρεία ισομεγέθης με τη ΔΕΗ, διαθέτοντας πάγια αξίας 12,8 δις ευρώ ενώ πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 6 δις και εμφανίζει σαφώς καλύτερη κερδοφορία από την ΔΕΚΟ, (EBITDA 1,9 δις ευρώ). Διαθέτει πάγια στην κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία) καθώς και στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2009 και εκ των ιδρυτικών μετόχων είναι η PPF Group γνωστή στην Ελλάδα από την επένδυση στον ΟΠΑΠ. Η εταιρεία μέσω θυγατρικών της, κατέχει, διαχειρίζεται και λειτουργεί μονάδες άνθρακα, ορυχεία άνθρακα, συστήματα τηλεθέρμανσης, δίκτυα και αποθήκες αερίου, ενώ λειτουργεί και trader άνθρακα αλλά και ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επίσης διαθέτει έναν αριθμό μονάδων ΑΠΕ.
Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, ο 42χρονος Daniel Kretinsky, το 2016 πούλησε το 31% της EPH infrastructure στην Αυστραλιανή Macquarie Infrastructure and Real Assets. Ο ίδιος έχει μερίδια σε τσεχικά ΜΜΕ ενώ είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας ποδοσφαίρου Σπάρτα Πράγας.
Ο επιθετικός επενδυτής
Η δεύτερη τσεχική εταιρεία Indoverse (Czech) Coal Investments είναι ο ιδιοκτήτης της Czech Coal Group, δραστηριοποιείται στην αγορά άνθρακα της Τσεχίας, κατέχοντας ένα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και ορυχεία. Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο επενδυτής Pavel Tykac, ο οποίος δήλωσε στις αρχές του έτους ότι προτίθεται να επενδύσει πάνω από 1 δις ευρώ σε ευρωπαϊκούς σταθμούς άνθρακα, ακολουθώντας το μοντέλο ανάπτυξης και τη στρατηγική της EPH. Ο Tykac δραστηριοποιείται στην αγορά ενέργειας ως επενδυτής και θεωρείται ένας από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στην Τσεχία, αν και το όνομά του έχει εμπλακεί σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις ενώ υπάρξει καταγγελίες για αμφιλεγόμενες δραστηριότητες αλλά και ανορθόδοξες μεθόδους άσκησης πίεσης που έχει εφαρμόσει σε διάφορες εξαγορές του.
Η εταιρεία 7 energy στην οποία ανήκει η Indoverse,, είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος από τη ΔΕΗ: παράγει ετησίως περίπου 10 εκ. τόνους λιγνίτη, ενώ διαχειρίζεται μία λιγντική μονάδα με ισχύ 410MW.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου