Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

H EE Αυξάνει σε 32% το Στόχο για το Μερίδιο των ΑΠΕ στο Ενεργειακό Μίγμα έως το 2030


Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 32% μέχρι το 2030, αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή της η Κομισιόν.


Σύμφωνα με τη δήλωση, η χθεσινή συμφωνία σημαίνει ότι δύο από τις 8 νομοθετικές προτάσεις του πακέτου «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους», που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2016, έχουν ήδη εξασφαλίσει την έγκριση των νομοθετικών σωμάτων της ΕΕ.

Το πρώτο στοιχείο της δέσμης μέτρων είναι η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, η οποία εγκρίθηκε στις 14 Μαΐου.

«Έτσι, η πρόοδος και η δυναμική στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της Ενεργειακής Ένωσης βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι εργασίες που ξεκίνησαν από την Επιτροπή Juncker, υπό την προτεραιότητα μιας ανθεκτικής Ενεργειακής Ένωσης και μιας πολιτικής για την κλιματική αλλαγή που είναι προσανατολισμένη προς το μέλλον, αποδίδουν καρπούς», ανέφερε η δήλωση.

Παράλληλα, αναφερόμενη στη χθεσινή έγκριση του στόχου για το μερίδιο των ΑΠΕ, η Κομισιόν επεσήμανε στην ανακοίνωσή της ότι η υιοθέτηση του μέτρου που περιλαμβάνει το δεσμευτικό στόχου του 32% έως το 2030 με ρήτρα αναθεώρησης προς τα πάνω έως το 2024 αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστεί η ΕΕ η υπ’ αρίθμ’ ένα δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της ΕΕ ήταν 27%.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση του στόχου για τις ΑΠΕ «θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μετάβαση στην ‘καθαρή’ και στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. Παράλληλα, το ρυθμιστικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε σήμερα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος ενίσχυσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό σε όλους τους βασικούς τομείς», υπογραμμίζει η δήλωση.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καλές για την Ευρώπη, και σήμερα η Ευρώπη τα πάει καλά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, ανέφερε στην ανακοίνωση ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία νίκη που επιτεύχθηκε με κόπο και κινείται στην κατεύθυνση του να ‘ξεκλειδώσουμε’ το πραγματικό δυναμικό της ΕΕ για τη μετάβαση στην ‘καθαρή’ ενέργεια. Η νέα αυτή ρύθμιση θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και θα μεταφραστεί σε περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους λογαριασμούς για τους καταναλωτές και μικρότερες εισαγωγές ενέργειας. Ο δεσμευτικός χαρακτήρας του στόχου θα προσφέρει επίσης πρόσθετη ασφάλεια στους επενδυτές», ανέφερε ο Cañete.

Η Επιτροπή εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των τριών οργάνων της ΕΕ, το κείμενο της Οδηγίας θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Μόλις λάβει την έγκριση από τα δύο αυτά σώματα εντός των επόμενων μηνών, η επικαιροποιημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να ενσωματώσουν τα νέα στοιχεία της Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία εντός 18 μηνών από τη θέση σε ισχύ της Οδηγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου