Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Νέα εστία τριβής: «Μη αποδεκτή» θεωρεί η ΡΑΕ την πρόθεση της ΔΕΗ να έχει ρόλο για δίκτυα διανομής και «έξυπνους μετρητές»

Να προχωρήσει σε παρέμβαση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για το ρόλο που διεκδικεί η επιχείρηση στον επανασχεδιασμό του έργου των «έξυπνων μετρητών» φέρεται διατεθειμένη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Μιλώντας στο energypress ηγετικό στέλεχος της Αρχής
δηλώνει την ενόχληση της ΡΑΕ για το γεγονός ότι «ένας εκ των προμηθευτών – δεν έχει σημασία που είναι παράλληλα και μητρική εταιρεία του ΔΕΔΔΗΕ – υποστηρίζει ότι πρέπει να έχει λόγο και ρόλο στο πρόγραμμα εγκατάστασης των “έξυπνων μετρητών” αλλά και συνολικά στα θέματα διαχείρισης του δικτύου διανομής».
«Δεν είναι αποδεκτή μια τέτοια λογική. Δεν μπορεί ένας προμηθευτής να παρεμβαίνει στον αν θα αντικατασταθούν και με ποιο τρόπο οι μετρητές, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο θέμα ευθύνης του Διαχειριστή» προσθέτει το στέλεχος της ΡΑΕ.
«Θα ήταν προτιμότερο η όποια ενόχληση να αφορά το γεγονός ότι τόσα χρόνια έξυπνους μετρητές ακούμε και έξυπνους μετρητές δεν βλέπουμε» απαντούν αρμοδίως  από τη ΔΕΗ, επικαλούμενοι την διαμορφούμενη πραγματικότητα, το γεγονός δηλαδή ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να δρομολογηθεί το έργο.
Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της επιχείρησης κατέστησε σαφές ότι διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο σχεδιασμό για την υλοποίηση του μεγάλου έργου αντικατάστασης όλων των σημερινών «ρολογιών», σε συνεργασία βεβαίως με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη το πρόγραμμα αντικατάστασης για όλη τη χώρα πρέπει να εξεταστεί "σχεδόν από μηδενική βάση", ανεξάρτητα από την τύχη του πιλοτικού διαγωνισμού.
Σε αυτή την επανεξέταση «σχεδόν από μηδενική βάση» η ΔΕΗ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, θέλοντας να βάλει με σαφήνεια τα όρια και το πλαίσιο συνεργασίας της με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η πρόθεση άλλωστε της διοίκησης της ΔΕΗ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα θέματα ανάπτυξης στο δίκτυο διανομής, τα οποία θεωρεί κλειδί των μελλοντικών εξελίξεων στον ηλεκτρικό χώρο, έχει ευρύτερες διαστάσεις.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στις σχέσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ: «Κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ ιδιαίτερα στον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία διαχειρίζεται τα Δίκτυα Διανομής της ΔΕΗ. Είναι αυτονόητο ότι ως προς τη λειτουργία της ως Διαχειριστής επιβάλλεται να έχει τον αναγκαίο βαθμό ανεξαρτησίας, ώστε να αντιμετωπίζει όλους τους χρήστες του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ισότιμα, με πλήρη διαφάνεια.
Ωστόσο αυτό ουδόλως αναιρεί, το αντίθετο μάλιστα, το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, διαχειριζόμενος τα Δίκτυά της, τα οποία σήμερα αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης αξίας στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οι εξελίξεις της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις της ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ σε θέματα όπως η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός των Δικτύων, η αποδοτική τους λειτουργία και η εν γένει εκμετάλλευση και η στρατηγική, θα πρέπει να αντιστοιχούν σε σχέσεις Μητρικής - Θυγατρικής, και αυτό ανεξάρτητα αν για ορισμένα απ’ αυτά έχει λόγο και η ΡΑΕ. Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο. Αυτή άλλωστε είναι η επιλογή της Πολιτείας μέχρι σήμερα. Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση της Ομιλικής λειτουργίας στον τομέα αυτόν, καθώς και για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των Δικτύων, που συμπεριλαμβάνεται στο έργο της McKinsey για το Business Plan».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου