Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Συμμαχίες, διαπραγματεύσεις και διεργασίες για τους λιγνίτες της ΔΕΗ


Συμμαχίες, διαπραγματεύσεις και διεργασίες για τους λιγνίτες της ΔΕΗ 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τουλάχιστον τέσσερις εγχώριοι ενεργειακοί και βιομηχανικοί όμιλοι αναμένεται να δώσουν "το παρών" στη μάχη των λιγνιτών της ΔΕΗ, τουλάχιστον στην προκαταρκτική φάση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος του διαγωνισμού που βρίσκεται σε
εξέλιξη.
Η σχετική προθεσμία λήγει την Πέμπτη και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δηλώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων της εγχώριας αγοράς στο διαγωνισμό αναμένεται να εμφανιστούν οι εξής εταιρείες:
- Μυτιληναίος
- ΓΕΚ Τέρνα
- Όμιλος Κοπελούζου σε κοινοπραξία με τον κινεζικό ενεργειακό όμιλο Shenhua
- Όμιλος Βιοχάλκο
Αντίθετα με τους ελληνικούς ομίλους, στο διαγωνισμό δεν αναμένεται να δώσουν το παρών ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες στην πλειονότητά τους αποεπενδύουν από τον άνθρακα και το λιγνίτη. Αυτό μαρτυρά και το γεγονός ότι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι που έχουν ενεργές συμπράξεις με Ευρωπαίους παίκτες είτε δε συμμετέχουν καθόλου στο διαγωνισμό (Elpedison) είτε συμμετέχουν με άλλη εταιρεία (πχ ο όμιλος ΓΕΚ Τερνα που κατεβαίνει στο διαγωνισμό όχι με την εταιρεία Ήρων που αποτελεί την ενεργειακή κοινοπραξία με την γαλλική εταιρεία Engie).
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους διεθνείς παίκτες, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι εάν εμφανιστούν εταιρείες αυτές πολύ δύσκολα θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεργασίες
Σε κάθε περίπτωση, ενόψει και της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει έντονες διεργασίες και συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων. Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν συμπράξεις και μεικτά σχήματα, ενόψει της δεύτερης φάσης των δεσμευτικών προσφορών που προσδιορίζεται χρονικά για το Σεπτέμβριο.
Εδώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η βιομηχανία, καθώς συγκεκριμένοι ενεργοβόροι βιομηχανικοί κλάδοι είναι επιλέξιμοι για αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Έτσι καθώς οι πωλούμενες μονάδες βαρύνονται με υψηλό κόστος ρύπων, είναι σαφές ότι τα σχήματα που θα περιλαμβάνουν είτε μετοχικά είτε μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας, ενεργοβόρες βιομηχανίες θα αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα.
Επιλέξιμες για αντιστάθμιση ρύπων, εκ των μεγάλων βιομηχανιών είναι το Αλουμίνιον (Μυτιληναίος) και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (όμιλος Βιοχάλκο).
Πάντως όπως διευκρινίζουν πηγές της αγοράς, οι συζητήσεις δεν αναμένεται να μετουσιωθούν σε συμφωνία στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις καταρτιστεί η short list και αποκτηθεί πρόσβαση στο data room του διαγωνισμού θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αφενός για τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αφετέρου για την πιθανότητα να σχηματιστούν κοινοπραξίες.
Το κριτήριο που θα καθορίσει τις αποφάσεις θα είναι, όπως έχουν διαμηνύσει όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, η βιωσιμότητα των μονάδων που πωλούνται σε βορά και νότο (Μελίτη και Μεγαλόπολη 3 και 4).
Σημειώνεται τέλος ότι ακόμη και οι ενεργειακοί όμιλοι που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δεν κρύβουν το σκεπτικισμό τους για το εάν οι μονάδες θα είναι βιώσιμες σε περιβάλλον υψηλού κόστους ρύπων, όπως αυτό διαμορφώνεται στην Ευρώπη με το νέο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

www.capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου