Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Ο κύβος ερρίφθη: Αυξήσεις 16,4 έως 19,4% στην τιμή της κιλοβατώρας αποφασίζει την Παρασκευή η ΔΕΗ - Στο 5% πέφτει η έκπτωση συνέπειας - Μείωση 25% στο ΕΤΜΕΑΡ

 
Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης, πρόκειται να αποφασίσει η ΔΕΗ την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ΑΠΕ προερχόμενες από το ΥΠΕΝ.
Υιοθετείται επίσης ρήτρα ρύπων CO2 με τιμή αναφοράς τη σημερινή επιβάρυνση που έχει η ΔΕΗ για τα δικαιώματα ρύπων. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥΠΕΝ αυτή τη στιγμή δεν
προκύπτει επιβάρυνση, αλλά αν στη συνέχεια οι τιμές στις διεθνείς αγορές ανεβαίνουν τότε θα προκύπτουν αυξήσεις.
Ταυτόχρονα μειώνεται η έκπτωση συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Είχε προηγηθεί από 1ης Απριλίου η μείωση από το 15% στο 10%.
Επιπλέον θεσπίζεται έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Στον αντίποδα, μειώνεται το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%). Σύμφωνα με όσα δηλώνουν παράγοντες του ΥΠΕΝ, η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και η μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% που έχει προηγηθεί, είναι ικανές να ισοσκελίσουν την αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.
Το «πακέτο» των μέτρων, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα «αιμοδοτήσει» τη ΔΕΗ με ένα συνολικό ποσό περί τα 500 εκατ. ευρώ, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ενόψει μάλιστα της επικείμενης έκθεσης του Ορκωτού Ελεγκτή.
Ειδικότερα, με βάση το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου:
Πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, καθώς στόχος του ΥΠΕΝ είναι ως γνωστόν, οι αυξήσεις της τιμής της κιλοβατώρας να αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, αποφασίζει μεθαύριο Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:
* Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.
* Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%
* Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
* Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:
- Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
- Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
- Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).
- Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.
- Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλήσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ.
Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ("Οριακή Τιμή του Συστήματος") περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.
- Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.
Τα νέα τιμολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που θα εφαρμοστεί προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές πιθανή επιδείνωση των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει "ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους".
Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής ("ΝΟΜΕ") που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.
Κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αποφάσεις για τα τιμολόγια είναι ισορροπημένες καθώς στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν όλες οι πλευρές: οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες μέσω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας, η βιομηχανία με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα, το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Πάνω από 15% η αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος – Περίπου το μισό θα καλύψει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ​
«Κλειδωμένη» είναι πλέον η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως επίσης και τα «αντίμετρα», δηλαδή η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που θα αντισταθμίσουν κατά μεγάλο μέρος, για το πορτοφόλι του καταναλωτή, τις αυξήσεις που θα επέλθουν.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως και η διοίκηση της ΔΕΗ, κρατούν ως εφτασφράγιστο μυστικό τα νούμερα που θα παρουσιαστούν αύριο, κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κ. Χατζηδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Κάποια στοιχεία (πιθανόν και όλη η εισήγηση) θα περιλαμβάνονται στο φάκελο με την ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου που θα παραλάβουν σήμερα τα μέλη του.
Η φιλοσοφία του συνολικού πακέτου είναι να ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδα της ΔΕΗ, να διατηρηθεί – έστω αποδυναμωμένη - και να εκσυγχρονιστεί η πολιτική επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών, να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν λιγότερο ο καταναλωτής και, τέλος, να διατηρηθεί ικανό «μαξιλάρι» στο ταμείο των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πληρωμές στους παραγωγούς.
Η λύση της δύσκολης αυτής εξίσωσης έχει ήδη επιτευχθεί, όχι όμως χωρίς «απώλειες», κυρίως για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η αύξηση που θα επέλθει στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού (δηλαδή στο τιμολόγιο ρεύματος) θα είναι σαφώς πάνω από 15% και θα εισαχθεί επίσης ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις ανάλογα με την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές.
Ταυτόχρονα θα πέσει περίπου στο μισό η έκπτωση συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ.
Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Θα επέλθει με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο κ. Χατζηδάκης, η οποία θα ορίζει μια προσωρινή τιμή για το 2019 και θα καθοριστεί οριστικά όταν εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, η προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ θα οριστεί για τους οικιακούς καταναλωτές στα επίπεδα των 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 22,67 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή μείωση περίπου κατά 25%.
Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος (το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος περίπου το 50%). Το περίπου άλλο μισό της αύξησης του ρεύματος, όπως έχει πεί ο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται. Δηλαδή στους λογαριασμούς που λαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές ο ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένος. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι τελικά από τις αυξήσεις και μειώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τον καταναλωτή, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν προλάβει να ενσωματώσουν τη μείωση του ΦΠΑ ως δεδομένη κατάσταση.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με την έκπτωση συνέπειας η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα 15%, έγινε 10% και τώρα αναμένεται να πάει παρακάτω. Η όποια αλλαγή στο θέμα αυτό θα αποτελέσει καθαρή επιβάρυνση την οποία θα αισθανθούν στο πορτοφόλι τους οι συνεπείς καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και θα εφαρμοστούν άμεσα από την 1η Σεπτεμβρίου.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου