Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Χ. Φλουδόπουλος: ΔΕΗ - Στόχος της νέας διοίκησης το turnaround

 
Σήμερα στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η  έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την επιλογή του νέου επικεφαλής της εταιρείας Γ. Στάσση καθώς και την εκλογή 5 νέων μελών του ΔΣ. Όπως ανακοινώθηκε χθες πρόκειται για στελέχη με σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης ελληνικών και ξένων εταιρειών, ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν
προϋπηρεσία που σχετίζεται και με αποκρατικοποιήσεις.
Κατά την έκτακτη ΓΣ, αναμένεται και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση για τα τρέχοντα θέματα της επιχείρησης από τον κ. Στάσση, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες ενημερώνεται διαρκώς και προετοιμάζεται για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Όπως έχει τονιστεί και από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη, το άμεσο φλέγον ζήτημα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η κάλυψη του κενού των 750 εκατ. ευρώ που βρίσκει η νέα διοίκηση και περιορίζει δραστικά τις όποιες δυνατότητες άμεσης αντίδρασης. Είναι σαφές ότι τα περιθώρια για άμεση αντιστροφή της αρνητικής πορείας και ανάταξης της επιχείρησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει μέσα στον επόμενο μήνα η κατάργηση της έκπτωσης του 10% για τους συνεπείς πελάτες, μέτρο το οποίο έπληξε διπλά τη ΔΕΗ αλλά και την αγορά: αφενός είχε οικονομικό κόστος περί τα 200 εκατ. ετησίως, περιορίζοντας σαφώς τις αντοχές της επιχείρησης απέναντι στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής που έχει προκύψει εξαιτίας της αύξησης των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που βαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή. Αφετέρου ανέκοψε την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, ανατρέποντας την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς για το άνοιγμα της αγοράς.
 
Πλέον η νέα διοίκηση, όπως αναμένεται να δηλώσει σήμερα ενώπιον των μετόχων θα εστιάσει στον στόχο του οικονομικού turnaround, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στα άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ρευστότητας, αλλά και στον εξορθολογισμό της λειτουργίας, τη βελτίωση της απόδοσης και το άνοιγμα της ΔΕΗ σε νέες δραστηριότητες. 
Αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα η εκπόνηση νέου επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου ενώ βασικός πυλώνας για το σχέδιο διάσωσης είναι η πώληση μειοψηφικής συμμετοχής του ΔΕΔΔΗΕ, που θα προσφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια για τον μετασχηματισμό και την προσαρμογή της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγήσεις για πώληση ακόμη και πλειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις ο σχεδιασμός και το πλάνο της κυβέρνησης που εντέλλεται από την κυβέρνηση η νέα διοίκηση να υλοποιήσει, αφορά στην πώληση μειοψηφικού πακέτου.

(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου