Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΥΠΕΝ: Στο τραπέζι σχέδιο για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – Ο πρώτος λόγος στους Κινέζους της State Grid

 
Σοβαρά εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, με την πώληση πακέτου μετοχών που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραχώρηση του μάνατζμεντ.
Πηγές θέλουν οι τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέχρι τον
Οκτώβριο, ενώ το επιχείρημα που χρησιμοποιούν αρμόδιοι παράγοντες για την πώληση κι άλλου πακέτου μετοχών του ελληνικού δημοσίου είναι η απόδοση της λειτουργίας του Διαχειριστή μετά την προηγούμενη ιδιωτικοποίηση κατά την οποία η κινεζική State Grid απέκτησε το 24% της εταιρίας. Συνεπώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν η πώληση αφορούσε μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών τότε ο ΑΔΜΗΕ θα έτρεχε με μεγαλύτερους ρυθμούς το επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα το δημόσιο θα είχε κι επιπλέον έσοδα.
Στην περίπτωση που το δημόσιο λάβει τέτοια απόφαση τότε βάση της συμφωνίας των μετόχων της εταιρίας προβλέπεται δικαίωμα πρώτης προσφοράς υπέρ των λοιπών μετόχων. Με πιο απλά λόγια η State Grid θα έχει τον πρώτο λόγο.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ είναι με 51% η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, το ελληνικό δημόσιο με 25% μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και με 24% η κινεζική State Grid. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών μεταβίβασε  το 51,12% των μετοχών της στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ κι έτσι το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 51,07% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Αξίζει να τονιστεί ότι στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε αναγγείλει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή. 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου