Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Σενάρια πώλησης πλειοψηφικού πακέτου 51% στον ΔΕΔΔΗΕ - Τουλάχσιτον 10 μήνες για μεταβίβαση των παγίων - Τι ισχύει με τα δάνεια.

 
Στην κατεύθυνση μιας ακόμη πιο επιθετικής πολιτικής στο θέμα του ΔΕΔΔΗΕ, με πώληση ακόμη και πλειοψηφικού πακέτου, μαζί με παραχώρηση του μάνατζμεντ, κινούνται κάποια σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. 
Εντάσσονται περισσότερο στη σφαίρα των ασκήσεων επί χάρτου, ωστόσο στηρίζονται στην λογική ότι μόνο ένας στρατηγικός
επενδυτής που θα κατέχει το 51% και το μάνατζμεντ, θα τρέξει τα τεράστια έργα εκσυγχρονισμού τα οποία χρειάζεται ο διαχειριστής του δικτύου διανομής.
Ενα πλειοψηφικό εξάλλου πακέτο δημιουργεί έδαφος για υψηλά τιμήματα. Επιλογή που ειδικά στην περίπτωση της θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία διαχειρίζεται πάγια λογιστικής αξίας 3-3,5 δισ ευρώ, σχετίζεται άμεσα με την ανάγκη ενίσχυσης των εσόδων της μητρικής εταιρείας, με όσο γίνεται πιο δραστικά μέτρα.
Κλειδωμένο ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα, οι τελικές επιλογές αναμένεται να έχουν ληφθεί μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, ωστόσο έχει την αξία του ότι τα παραπάνω σενάρια προέρχονται από κυβερνητικές πηγές, όχι από συμβούλους.
Σύμφωνα με αυτές, μια πιο επιθετική προσέγγιση απ' αυτήν που είχε μέχρι τώρα διαφανεί, της παραχώρησης δηλαδή μόνο ενός 49%, μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη λύση για την περίπτωση του διαχειριστή. Κυβερνητικές πηγές φέρνουν το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι αν το Δημόσιο είχε εκχωρήσει πλειοψηφικό πακέτο, ενδεχομένως τα μεγάλα έργα των διασυνδέσεων, (Κρήτη-Αττική, Κυκλάδες-Λάυριο) να έτρεχαν σήμερα με ακόμη πιο μεγάλη ταχύτητα. Σαν σκεπτικό, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για μια πολύ μεγαλύτερη εταιρεία, δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος καλείται μεταξύ άλλων να φέρει σε πέρας το project των έξυπνων μετρητών στα 7,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Εννοείται φυσικά ότι όποιο ποσοστό και να διατεθεί, μειοψηφικό ή πλειοψηφικό, ο νέος στρατηγικός επενδυτής του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση των κακοσυντηρημένων δικτύων και υποδομών.
Δέκα μήνες για την μεταβίβαση των παγίων
Ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης, ο διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, θα πρέπει να περιμένει κοντά 10 με 12 μήνες. Τόσο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία μεταβίβασης των παγίων, δηλαδή των υποσταθμών και του δικτύου διανομής μήκους 238.000 χιλιομέτρων από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με όλη την λογιστική και νομική δουλειά που αυτό συνεπάγεται, όπως και την αποτίμηση, προκειμένου μετά να πάρει μπροστά η μερική του ιδιωτικοποίηση.
Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και ισχυρές αντιδράσεις, τότε σύμφωνα με όσα λένε αρμόδιες πηγές στο "Energypress", ακόμη και άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο του 2020. Τότε θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός, έσοδα επομένως στο ταμείο, δεν πρόκειται να δει πριν τα τέλη του 2020, αρχές 2021.
Εκτός από την χρονοβόρα διαδικασία, έτερο μειονέκτημα αφορά στο γεγονός ότι η ΔΕΗ θα χάσει ένα σταθερό έσοδο. Κι αυτό καθώς το συνολικό ρυθμιζόμενο έσοδο που εισπράττει κάθε χρόνο η επιχείρηση από τον διαχειριστή, κυμαίνεται στα περίπου 350 εκατ ευρώ. Η απώλεια υπολογίζεται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ αν το πακέτο είναι πλειοψηφικό, και στα 150 εκατ. αν είναι μειοψηφικό, συγκεκριμένα 49%. 
Είναι ωστόσο στο χέρι της επιχείρησης, όπως συνεχίζουν οι συνομιλητές μας, να έχει κάνει η ΔΕΗ έως την ημέρα πώλησης της θυγατρικής της, όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της, προκειμένου να αντισταθμίσει την παραπάνω απώλεια, από άλλες πηγές εσόδων.
Εννοείται ότι μαζί με την μεταβίβαση στον ΔΕΔΔΗΕ των παγίων ύψους 3 δισ ευρώ, θα μεταφερθούν σε αυτόν και 850 εκατ. ευρώ δανείων, κυρίως της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία και σχετίζονται με το δίκτυο. Τα δάνεια όμως αυτά δεν έχουν ενέχυρο το δίκτυο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές. Βάσει σχετικού νόμου, το δίκτυο αποτελεί ένα ακατάσχετο πάγιο, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για δανεισμό.
Τα τρία βήματα του οδικού χάρτη
Τρία είναι τα κρίσιμα βήματα του οδικού χάρτη για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, με τα παρακάτω χρονοδιαγράμματα να θεωρούνται ως απολύτως ενδεικτικά :
1. Πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι και θα καταρτίσουν ένα αναλυτικό action plan με όλα τα βήματα. Απαιτούμενος χρόνος όχι πάνω από ένα 3μηνο.
2. Απόσχιση των παγίων από την ΔΕΗ και μεταβίβαση στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα θα τρέχει μια διαδικασία τύπου ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή αποτίμηση, πρόσληψη συμβούλου όπως και τράπεζας, οι οποίοι και θα κινήσουν την μερική ιδιωτικοποίηση. Απαιτούμενος χρόνος τουλάχιστον ένα 6μηνο καθώς χρειάζεται πολύ νομική και λογιστική δουλειά. Αισίως έχουμε φτάσει στον Ιούνιο του 2020. 3. Ταυτόχρονα θα πρέπει η ΡΑΕ να επιλύσει μια σειρά εκκρεμοτήτων, όπως το να γίνει απολύτως σαφής ο τρόπος προσδφιορισμού του επιτρεπόμενου εσόδου για τον ΔΕΔΔΗΕ, και μάλιστα με ορίζοντα πολευτή, ώστε να έχει κανείς πλήρη εικόνα για τα έσοδα του διαχειριστή. Παράλληλα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και θέματα που σχετίζονται με τους κώδικες, το πλάισιο λειτουργίας του διαχειριστή, κλπ.


Γιώργος Φιντικάκης 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου