Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Παιχνίδια επικίνδυνα με τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση δεν ήξερε ότι έχει βουλιάξει; Τώρα το έμαθε; -Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα!

Αποτέλεσμα εικόνας για Παιχνίδια επικίνδυνα με τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση δεν ήξερε ότι έχει βουλιάξει; Τώρα το έμαθε; 
Όταν η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σε όλη την καυτή προεκλογική περίοδο, που διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ στις ομιλίες του ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι η ΔΕΗ και ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. 
 Και ξαφνικά, μετά την ανάληψη της εξουσίας, το πρώτο θέμα που
έβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ήταν το ότι ο… κολοσσός, η ΔΕΗ, είναι υπό κατάρρευση. 
Και η ΔΕΗ ήταν το κύριο… μενού σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, με αποκορύφωμα τη συνέντευξή του στα «Νέα» του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, όπου απασφάλισε τη βόμβα λέγοντας ότι, αν μέσα στις επόμενες 45 ημέρες δεν βρεθούν 750 εκατομμύρια ευρώ, δύσκολα θα κρατηθεί όρθια η ΔΕΗ! Και τα αδιέξοδα πλέον είναι προ των πυλών. Αυτονόητο το ερώτημα: Τώρα, μετά την ανάληψη του υπουργείου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η ΔΕΗ, πληροφορήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης ότι πάει για φούντο; Μέχρι τότε υπήρχε η βεβαιότητα ότι όλα πάνε μια χαρά στη ΔΕΗ και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα; 
Στη συνέντευξή του, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει μόλις έναν μήνα ζωής, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει ότι: • Από 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014, η ΔΕΗ έφτασε να έχει 900 εκατ. ευρώ ζημίες το 2018. Και η μετοχή της στο Χρηματιστήριο έχασε το 83% της αξίας της μέσα σε τέσσερα χρόνια. • Η ΔΕΗ έχει χάσει επί ΣΥΡΙΖΑ με τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος), προς όφελος των ανταγωνιστών της, δηλαδή των μεγάλων συμφερόντων, περί τα 600 εκατ. ευρώ. • Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ εντάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο τα χρέη της προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. • Χωρίς καθυστερήσεις θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εμπορίας και της διανομής της ΔΕΠΑ, η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και η εξεύρεση της προσφορότερης λύσης για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.
Πωλήσεις μονάδων, αύξηση του ρεύματος κατά 10% και απολύσεις, η εύκολη λύση… Αναζητώντας πηγές εσόδων, στο τραπέζι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη είναι οι εξής προτάσεις: 1) Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%. Τα έσοδα θα είναι 470 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ήτοι γύρω στα 160 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. 
2) Είσπραξη παλαιών οφειλών της περιόδου του 2011 προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας που παρείχε ηλεκτροδοτώντας νησιά και λοιπές ευπαθείς ομάδες, οι οποίες ανέρχονται σε 195 εκατ. ευρώ. 
3) Τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών ύψους 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ. 
4) Εθελούσια έξοδος εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ήδη με βάση σχέδιο της McKinsey προβλέπεται η εθελούσια έξοδος 4.093 εργαζομένων της μητρικής εταιρείας που προέρχονται από λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες θα αποσυρθούν ή θα πουληθούν. Ο Οκτώβρης θα δείξει… 
Σε μαχητική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για να αντιμετωπίσουν τις διεργασίες που συζητιούνται στους κύκλους του Μαξίμου για την επόμενη μέρα της Επιχείρησης. Ήδη η ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ και η ΕΔΟΠ / ΔΕΗ έχουν αποφασίσει να αντισταθούν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της ΔΕΗ. Και εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν τον Οκτώβριο.

Πηγή: https://www.paron.gr/2019/08/20/paichnidia-epikindyna-me-ti-dei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου