Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

«Εχασε» η ΔΕΗ τον δρόμο της... Βουλής

https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2019-08/giorgos_stashs_deh.png?itok=4d4XvT-k 
Να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ακρόασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νέου προέδρου της ΔΕΗ ζητεί με δήλωσή του ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση -εκλογή μέσω της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ- παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη συγκαλείται έκτακτη γενική
συνέλευση της ΔΕΗ για να εγκρίνει την επιλογή του Γιώργου Στάσση στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.
O Γ. Στάσσης, που αποτελεί την πρόταση του Υπερταμείου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν στέλεχος του ιταλικού ομίλου ENEL και από το 2016 επικεφαλής της Εnel Romania, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ρουμανίας. Δηλώνει πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε Management in Construction και Δομοστατική από το Πανεπιστήμιο Kingston της Μεγάλης Βρετανίας.
Η επιλογή του συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική «διάσωσης» της ΔΕΗ διά της αύξησης των τιμολογίων της, της ιδιωτικοποίησης και της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, όπως τουλάχιστον έχει διακηρυχθεί από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ενώ το πρώτο μεγάλο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι να καλύψει ανάγκες ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στη δήλωσή του, τονίζει ότι προκαλεί ερωτήματα η επιλογή της κυβέρνησης να καλυφθεί πίσω από τον Νόμο 4389/2016 για την ΕΔΗΣ και να μην τηρήσει τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 49Α) για τη διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταλληλότητα του νέου προέδρου της ΔΕΗ. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «ακόμη και στον αναρτημένο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΗ αναγράφεται ρητά ότι η εκλογή του προέδρου γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 49 Α του Κανονισμού της Βουλής».
Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνει ότι η διαδικασία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο κ. Φάμελλος αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία σε σχέση με τους τίτλους σπουδών του νέου προέδρου της ΔΕΗ που δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αμφισβητήθηκαν από δημοσιεύματα, χωρίς να υπάρξει διάψευση από την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ενώ σε αρχική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφερόταν πως ο κ. Στάσσης είναι κάτοχος MBA στο Construction Management, σε επόμενη ανακοίνωση ο τίτλος έγινε μεταπτυχιακό.
Ο κ. Φάμελλος καταλήγει ότι είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ακρόασης από την επιτροπή της Βουλής «εφόσον κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα από τους πολίτες, αλλά αντίθετα η διαφάνεια και ο κοινοβουλευτικός διάλογος θα έχουν πολλά να προσφέρουν στη νέα διοίκηση και στο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ».

Ο νόμος για το υπερταμείο

Σημειώνεται, πάντως, ότι η παράκαμψη της Βουλής πράγματι στηρίζεται στον Ν. 4389/2016 με τον οποίο συστάθηκε το Υπερταμείο, δηλαδή η Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, θυγατρική της οποίας είναι και η ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, που κατέχει τις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ). Κατά το άρθρο 197 παρ. 8 του νόμου, «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920».
Με ενδιαφέρον αναμένεται αν και πώς οι επί της διαδικασίας ενστάσεις για την επιλογή της νέας διοίκησης της ΔΕΗ θα επηρεάσουν το κλίμα της αυριανής συνέλευσης των μετόχων.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου