Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ΑΔΜΗΕ: Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εντάσσονται στο Δεκαετές 2021-2030 - Οι 3 φάσεις των διασυνδέσεων

 
Την ένταξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα έτη 2021-2030, ολοκληρώνοντας το φάσμα των σχεδιαζόμενων νησιωτικών διασυνδέσεων σε ορίζοντα δεκαετίας, ανακοίνωσε ο
ΑΔΜΗΕ.
Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ προωθεί την υλοποίηση του έργου διασύνδεσης των Νησιών του Βορείου Αιγαίου παράλληλα με το έργο διασύνδεσης των Δωδεκανήσων, συνολικού προϋπολογισμού 935 εκατ. ευρώ και 1,477 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σε τρεις επιμέρους φάσεις:
-    H Α΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ Κορίνθου-Κω, Κω-Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας-Λήμνου, Λήμνου-Λέσβου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
-    Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ Αλιβερίου-Σκύρου, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
-    Η Γ΄ Φάση περιλαμβάνει το κλείσιμο των διασυνδετικών βρόχων με τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με στόχο:
  • Τη διασύνδεση (ακτινικά σε πρώτη φάση) του φορτίου κατά το δυνατό περισσοτέρων Νησιών με στόχο την εξυπηρέτηση του ηλεκτρικού φορτίου τους από τις μονάδες του ΕΣΜΗΕ, ώστε να εξασφαλισθούν άμεσα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των δαπανών των ΥΚΩ.
  • Την τμηματική δημοπράτηση του έργου με στόχο τη συμμετοχή περισσοτέρων ενδιαφερομένων (αύξηση ανταγωνισμού) και κατ’ επέκταση την επίτευξη του χαμηλότερου τιμήματος για το κόστος του έργου, αξιοποιώντας και την εμπειρία από το διαγωνισμό των Α’, Β’ και Γ’ Φάσεων διασύνδεσης των Κυκλάδων.
  • Τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ.
Τι άλλο περιλαμβάνει το 10ετές
Το ΔΠΑ 2021-2030, συνολικού προϋπολογισμού 4,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει, επίσης, την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης και των Κυκλάδων, έργα ενίσχυσης του βρόχου των Ιονίων Νήσων, την ολοκλήρωση της επέκτασης του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, την ενίσχυση του Συστήματος 400 kV στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τη διεύρυνση των διεθνών διασυνδέσεων, μεταξύ άλλων.
Νησιά Βόρειου Αιγαίου
Το έργο της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου αφορά τη διασύνδεση οκτώ αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων - Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.
Συνολικά, προβλέπεται η κατασκευή πέντε (5) νέων Υ/Σ 150kV κλειστού τύπου (GIS) για τις ανάγκες τροφοδότησης των φορτίων επί των νησιών Λήμνου, Λέσβου, Σκύρου, Χίου και Σάμου.
Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 3 Υ/Σ ζεύξης (με στοιχεία αντιστάθμισης) στην περιοχή Θράκης προς Λήμνο, στην περιοχή Εύβοιας προς Σκύρο και πλησίον του σημείου προσαιγιάλωσης στη Λέσβο των υποβρυχίων καλωδίων από Σκύρο και Λήμνο.
Αναφορικά με τον Αγ. Ευστράτιο, σε συμφωνία με το πόρισμα της Επιτροπής Εξέτασης της Οικονομικότητας Ηλεκτροδότησης των ΜΔΝ δεν προκρίνεται στην παρούσα φάση για λόγους οικονομικότητας η ηλεκτρική του διασύνδεση και προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση αυτόνομης λειτουργίας του από τον αρμόδιο Διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ. Τέλος, αναφορικά με τα νησιά Ικαρία και Αγαθονήσι σε συμφωνία με το πόρισμα της Επιτροπής, προκρίνεται για λόγους οικονομικότητας η διασύνδεση τους με ΜΤ με τη Σάμο. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της τοπικής παραγωγής σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών τουλάχιστον στο Νησί της Χίου ή της Σάμου για λόγους διασφάλισης της τροφοδότησης των κρίσιμων φορτίων των Νήσων σε περιπτώσεις εκδήλωσης σοβαρών διαταραχών.
Διασύνδεση Δωδεκανήσων
Το έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων αφορά τη διασύνδεση έξι αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό ΜΤ), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως - Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ).
Ως βέλτιστη λύση για την ηλεκτροδότηση των εν λόγω νησιών προκρίνεται η διασύνδεσή τους απ’ ευθείας από το ΕΣΜΗΕ με γραμμές συνεχούς ρεύματος μεταφορικής ικανότητας 2 x 450 MW, μέσω των οποίων δημιουργείται ένας απ’ ευθείας ισχυρός δρόμος τροφοδότησης των Δωδεκανήσων από το ΕΣΜΗΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ επιτρέπει και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.
Ο σχεδιασμός του έργου διαμορφώθηκε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης στα νησιά. Οι νέοι υποσταθμοί έχουν χωροθετηθεί πλησίον του αιγιαλού ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η κατασκευή εναέριων γραμμών μεταφοράς στα νησιά, ενώ η διασύνδεση των Νήσων μεταξύ τους και με το Ηπειρωτικό Σύστημα θα γίνει μέσω υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων.
Σημείο σύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα θα είναι το ΚΥΤ Κορίνθου το οποίο θα συνδεθεί με το Σύστημα 400 kV με τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Μεγαλόπολης. Σημείο σύνδεσης στα Δωδεκάνησα, προτείνεται η Κως ως πλησιέστερο σημείο σύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ.
Διεθνείς Διασυνδέσεις
Το νέο ΔΠΑ προβλέπει την κατασκευή της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των Συστημάτων Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η νέα διασύνδεση 400 kV αποτελεί σημαντικό έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα στις αρχές του 2023. Επιπλέον, εξετάζεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων με τα γειτονικά Συστήματα Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτό, στο προσεχές διάστημα θα εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες σκοπιμότητας για την επιλογή των έργων που θα προταθούν για να συμπεριληφθούν στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO-E και τα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Ανάπτυξης.
Διείσδυση ΑΠΕ
Με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων του νέου ΔΠΑ, διαμορφώνεται ένα Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το οποίο θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των νέων στόχων που θέτει το Εθνικό Σύστημα για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030, σε συνδυασμό με την αλλαγή της σύνθεσης του μείγματος παραγωγής και την ένταξη νέων συστημάτων αποθήκευσης.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: "Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 περιλαμβάνει για πρώτη φορά τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, καλύπτοντας τη νησιωτική Ελλάδα σε όλο το γεωγραφικό της εύρος. Το νέο ΔΠΑ παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τους στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και, σε συνεργασία με τον EΝTSO-E, σχεδιάζει νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με στόχο να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε επίπεδο υλοποίησης, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τα έργα χωρίς καθυστερήσεις και αξιοποιεί στο μέγιστο τους διαθέσιμους πόρους του με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας".

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου