Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Μετά από χρόνια η ΔΕΗ επιστρέφει στις προσλήψεις - 200 τεχνικοί με το νέο καθεστώς - Ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου


Επειτα από πολλά χρόνια όπου το στίγμα έδιναν οι εθελούσιες έξοδοι, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις, η ΔΕΗ επιστρέφει στις προσλήψεις. Κίνηση που θα γίνει με το καθεστώς που ισχύει από το 2019 για τους νεοεισερχόμενους, δηλαδή χωρίς μονιμότητα και θα αφορά στο σκέλος όπου η επιχείρηση «πονάει»

περισσότερο : Στους τεχνικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση αφορά 200 άτομα με στόχο να καλυφθούν διαπιστωμένα κενά, τα οποία στον ΔΕΔΔΗΕ είναι πολύ μεγάλα και αναδεικνύονται κάθε φορά που καλείται να ανταπεξέλθει σε έκτακτες καταστάσεις, όπως συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο με την «Μήδεια».

Τα τελευταία χρόνια η τάση διαρκούς μείωσης του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων στα 53 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την έγκαιρη αποκατάσταση βλαβών.

Στην λογική αυτή, η επιχείρηση ετοιμάζεται να βάλει μπροστά διαδικασίες προσλήψεις 200 ατόμων τεχνικού προσωπικού, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θέμα που θα περάσει πρώτα από το διοικητικό της συμβούλιο, χωρίς να αποκλείεται να τεθεί και στο σημερινό, το οποίο καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Το καθεστώς πρόσληψης

Σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη του 2019, η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους έχει καταργηθεί, ενώ οι διαδικασίες προσλήψεων έχουν γίνει πιο ευέλικτες, αφού το ΑΣΕΠ περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας. Οι αμοιβές ορίζονται από επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων, που εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για τις προσλήψεις.

Σημειωτέον ότι στα τέλη του περασμένου έτους, το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ αριθμούσε περίπου 5.700 άτομα έναντι 6.000 στο τέλος του 2019, ενώ φέτος τον Φεβρουάριο η εταιρεία «έτρεξε» νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για όσους είχαν συμπληρώσει δικαίωμα πλήρως συνταξιοδότησης.

Όσο για τον όμιλο ΔΕΗ συνολικά, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική του έκθεση, (https://www.dei.gr/Documents2/OIKONOMIKA%20APOTELESMATA%202020/FY%202020/GR%20OIKONOMIKH%20ΕΚΘΕΣΗ%202020%20%20με%20εκθεση%20ορκωτου.pdf), στα τέλη του 2020 απασχολούσε 13.832 εργαζομένους (με δαπάνη μισθοδοσίας 734,8 εκατ ευρώ) έναντι 15.109 ένα χρόνο πριν, καθώς μεσολάβησε η μείωση του προσωπικού κατά 1.277 άτομα. Εξ αυτών, οι 7.113 εργαζόνταν στην ΔΕΗ, περίπου 5.700 στον ΔΕΔΔΗΕ και οι υπόλοιποι 1.000 στις άλλες θυγατρικές.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η επιχείρηση, μέχρι το 2024 θα απασχολεί συνολικά 11.500 εργαζόμενους. Εκτός από τα προγράμματα συνταξιοδότησης και εθελούσιας εξόδου, μέρος του προσωπικού, όπως αυτό των λιγνιτικών μονάδων που κλείνουν, μετακινείται αλλού και επανειδικεύεται.

Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου

Στο μεταξύ και παρά το περιβάλλον έντονα αυξητικών τιμών, η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο, με τις προβλέψεις των χρηματιστηριακών να μιλούν για λειτουργικά κέρδη 211 εκατ ευρώ, αυξημένα κατά 16% από πέρυσι.

Ο δε τζίρος της, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, θα κυμανθεί στα 1,12 δισ ευρώ, μειωμένος κατά 8% από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα λόγω χαμηλότερης ζήτησης και απώλειας μεριδίου αγοράς, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για καθαρές ζημιές 10 εκατ. ευρώ.

Σε προ ημερών της έκθεση, η Axia Research σημείωνε ότι η υψηλότερη ίδια παραγωγή (ειδικά σε ό,τι αφορά τα υδροηλεκτρικά), οι χαμηλότεροι όγκοι στην αγορά, καθώς και η αποδοτικότητα του κόστους, θα περιορίσουν για την ΔΕΗ τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη το πρώτο τρίμηνο αύξηση τιμών στα καύσιμα, στα δικαιώματα εκπομπής CO2 και στην χονδρεμπορική.

Συνολικά, η χρηματιστηριακή εκτιμούσε ότι η επιχείρηση θα καταγράψει επαναλαμβανόμενες καθαρές ζημιές προ φόρων ύψους 9,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημιές 36,7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020, με αναφερόμενες καθαρές ζημιές στα 7,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 11,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους. 

Πάντα κατά την Axia, η λιγνιτική παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 22,3%, ενώ η παραγωγή με βάση το πετρέλαιο κατά 5,8%. Για τις δαπάνες καυσίμων, προβλέπει αύξηση 7% ετησίως, ενώ για τα έξοδα CO2 μιλά για 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 25,3% υψηλότερα από πέρυσι.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, τα έσοδα της εταιρείας θα διαμορφωθούν στα 951 εκατ. ευρώ (-8,5% ετησίως) λόγω χαμηλότερων όγκων αλλά ελαφρώς υψηλότερων πραγματικών τιμών, δηλαδή την ενεργοποίηση της ρήτρας CO2 σε πελάτες υψηλής και μεσαίας τάσης.

 
 
Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου