Με αλλαγές σε σχέση με το κείμενο της δεύτερης διαβούλευσης κατέθεσε η ΡΑΕ τις νέες προτάσεις της ως προς το νέο πλαίσιο για τη δικαίωμα στους οφειλέτες να αλλάζουν προμηθευτή αλλά και για τη δυνατότητα στους παλιούς προμηθευτές να δίνουν εντολές απενεργοποίησης μετρητών λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Στο νέο κείμενο της τρίτης διαβούλευσης, δεν υπάρχουν οι
εισηγήσεις για συγκεκριμένο ύψος χρηματικών οφειλών που θα ενεργοποιούν τις εντολές διακοπών ρεύματος και το «τείχος» στην αλλαγή προμηθευτή.Παραμένει, όμως, η εισήγηση της Αρχής για την καθιέρωση του συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με «πράσινη» εκείνοι που προχωρούν σε εξόφληση ή διακανονισμό των υπερήμερων οφειλών τους.
Οι δύο απλήρωτοι λογαριασμοί
Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που «παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος» τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να δώσει στο Διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. « Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του Πελάτη – οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging)», σημειώνει η Αρχή, επιμένοντας στην καθιέρωση του συγκεκριμένου συστήματος.
Έτσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμα του να αλλάξει προμηθευτή.
Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν την διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.
Η Αρχή, τονίζει, πως με την πρόταση της η πρόταση για διακανονισμό των χρεών από τον προμηθευτή καθίσταται υποχρεωτική.
Αν ο προμηθευτής σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δεν ενεργοποιήσει εντολής διακοπής του μετρητή για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και ο πελάτης αλλάξει εταιρία ρεύματος τότε ο παλιός προμηθευτής στερείται του δικαιώματος να ζητήσει την απενεργοποίηση του μετρητή.
Πότε και πως θα κόβει το ρεύμα ο παλιός προμηθευτής
Η ΡΑΕ προτείνει επίσης στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα - ακόμη κι αν ο καταναλωτής έχει συνάψει νέα σύμβαση με τον καινούργιο πάροχο του - να δώσει εντολή απενεργοποίησης της σύμβασης του εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Ακόμη η Αρχή εισηγείται στην περίπτωση που ο πελάτης μετακινηθεί σε νέο προμηθευτή έχοντας εκείνος καταγγείλει τη σύμβαση, ο παλιός προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα απενεργοποίησης της παροχής αν ο καταναλωτής έχει αθετήσει διακανονισμό οφειλής που είχε κάνει μαζί του. Αρκεί ο παλιός προμηθευτής να έχει υποβάλλει εντολή απενεργοποίησης του μετρητή εντός δύο μηνών από την αθέτηση του διακανονισμού.
Ο παλιός προμηθευτής μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα απενεργοποίησης του μετρητή του παλιού πελάτη του εφόσον ισχύουν οι ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις, όπως προτείνει η ΡΑΕ:
1. Να έχουν περάσει 10 μέρες από τότε που επισήμανε τον παλιό του πελάτη ως υπερήμερο και τον έχει ειδοποιήσει με κάθε πρόσφορο μέσο. Αν στο μεσοδιάστημα ο πελάτης αποπληρώσει τον παλιό του πάροχο ή κάνει νέο διακανονισμό τότε δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την εντολή διακοπής ρεύματος.
2. Εντός 12 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αλλαγής προμηθευτή ή από την ημερομηνία επισήμανσης του παλιού πελάτη ως υπερήμερου λόγω αθέτησης του διακανονισμού. Δηλαδή, στην περίπτωση της αθέτησης διακανονισμού, η εκκίνηση της δωδεκάμηνης περιόδου προβλέπεται ως δυναμική, με την έννοια ότι σε περίπτωση σύναψης νέου διακανονισμού μετά την αθέτηση του παλαιού, θα εκκινεί νέα δωδεκάμηνη περίοδος από την εκ νέου επισήμανση του Πελάτη ως υπερήμερου λόγω αθέτησης του νέου διακανονισμού.
Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που έχουν συντελεσθεί διαδοχικές αλλαγές Προμηθευτή, όλοι οι προηγούμενοι Προμηθευτές διατηρούν αυτοτελές δικαίωμα υποβολής εντολής απενεργοποίησης, κατά τους ανωτέρω όρους.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου