Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τον Ιούνιο η απόφαση για την Πτολεμαϊδα 5 - Stock options για τα στελέχη της ΔΕΗ

Τον Ιούνιο η απόφαση για την Πτολεμαϊδα 5 - Stock options για τα στελέχη της ΔΕΗ

Στο πλαίσιο εναρμόνισης με τον νέο νόμο Εταιρικής Διακυβέρνησης η ΔΕΗ αποκτά μη εκτελεστικό αντιπρόεδρο στο ΔΣ 

Stock options και bonus θα λαμβάνουν στο εξής τα μέλη της διοίκησης και τα στελέχη της ΔΕΗ, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όχι όμως

και του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, εφόσον βεβαίως επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. Παράλληλα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στο teleconference τον Ιούνιο θα έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση για την μετατροπή της Πτολεμαίδας 5.

Τη νέα πολιτική αμοιβών ανακοίνωσε χθες στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας επίσης τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να προσαρμοστεί και η ΔΕΗ στο σχετικό νόμο 4706/2020.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών η ΔΕΗ αποκτά μη εκτελεστικό αντιπρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε ότι αφορά τα bonus θα δίνονται με βάση την επίτευξη χρηματοοικονομικών, στρατηγικών/λειτουργικών και περιβαλλοντικών/βιώσιμων βραχυπρόθεσμων στόχων. Παράλληλα ως μακροπρόθεσμη αμοιβή εισάγεται ένα πλάνο διάθεσης μετοχών για την επιβράβευση των στελεχών.

Για το σκοπό αυτό προβλέπονται τέσσερις κύκλοι διάθεσης μετοχών μέχρι το 2025 με ωρίμανση 2 ετών και δυνατότητα εξαργύρωσης τον τρίτο χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατεθεί κατ΄ ανώτατο όριο το 0,8% του outstanding stock,  δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των μετοχών που έχουν εκδοθεί και των μετοχών που έχουν  επαναγοραστεί και διακρατούνται για εκ νέου πώληση, στο χρονικό διάστημα των 5 ετών που διαρκεί το πρόγραμμα.

Ενίσχυση της δέσμευσης και της προστιθέμενης αξίας

Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ότι η σύνδεση του προγράμματος αμοιβής των στελεχών με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους εταιρικούς στόχους ενισχύει τη δέσμευση, την προώθηση και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της τροποποίησης άρθρων του καταστατικού της εταιρίας, προκειμένου να εναρμονιστεί με τον νέο νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης  εισάγεται στο ΔΣ θέση μη εκτελεστικού αντιπροέδρου, στην περίπτωση που ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είναι το ίδιο πρόσωπο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση.

Επίσης στις δραστηριότητες της εταιρίας προστίθεται η πρόβλεψη για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.

Ποσόστωση εκπροσώπησης των φύλων στο Δ.Σ

Για το “Fit and Proper” των μελών του ΔΣ, πέραν των κριτηρίων καταλληλόλητας και προσόντων εισάγεται ποσόστωση τουλάχιστον 25% για την εκπροσώπηση όλων των φύλων, χωρίς κανένα αποκλεισμό λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας και πεποιθήσεων, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Επίσης προβλέπεται ευρύτερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο των μετόχων που κατέχουν τουλάχιστον το 10% των μετοχών της εταιρίας, είτε ατομικά είτε συλλογικά και προβλέπεται πρόγραμμα εξοικείωσης για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επί της δομής της εταιρίας, του επιχειρηματικού της μοντέλου, του προφίλ κινδύνου και των κανονισμών διακυβέρνησης.  Η αξιολόγηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ που θα συνέλθει στις 4 Ιουνίου θα κληθεί να εγκρίνει τις αλλαγές  στο καταστατικό της εταιρίας καθώς και στην πολιτική αμοιβών.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Στάσσης μιλώντας χθες στο conference call με τους αναλυτές ανακοίνωσε ότι η οριστική απόφαση για τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου θα ληφθεί έως το τέλος Ιουνίου.


www.worldenergynews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου