Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Οι δύο όροι της Κομισιόν για το Strategic Reserve – Τι εξετάστηκε στη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής με τους ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΥΠΕΝ

 

Τα δύο βασικά ζητούμενα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση για υιοθέτηση μηχανισμού strategic reserve τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του

ΥΠΕΝ. 

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία επίσκεψη της αντιπροέδρου της ΕΕ Μ. Βερστάγκερ, τονίστηκε η ανάγκη:

Καταρχάς να εκπονηθεί από τις ελληνικές αρχές καινούριο adequacy report, δηλαδή επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας του συστήματος που να καταδεικνύει την ανάγκη για θέσπιση του εν λόγω μηχανισμού προκειμένου να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες του συστήματος. 

Δεύτερον να παρουσιαστεί ένα καινούριο market reform plan, δηλαδή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς για τη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού. Για το νέο market reform plan, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί η συνδρομή του καθηγητή του Πολυτεχνείου Π. Κάπρου. 

Εκτός από το θέμα του strategic reserve κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, εξετάστηκαν επίσης και τα PPAs μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ για τα οποία η αντιπρόεδρος της ΕΕ έχει προτρέψει να ακολουθηθεί το παράδειγμα αντίστοιχων μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ισπανία. 

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου