Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΑΔΜΗΕ: Έκρηξη 7,5% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τον Απρίλιο – Ακλόνητο για τρίτο μήνα του μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια


Το ξεδίπλωμα του κυβερνητικού σχεδίου για την άρση των περιοριστικών μέτρων από τον Απρίλιο, έφερε και την αύξηση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ που αφορά στον προαναφερόμενο μήνα η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής

ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Απρίλιο ήταν της τάξης του 7,5%. Ήταν ο δεύτερος μήνας της επιστροφής στην κανονικότητα καθώς και τον Μάρτιο είχε καταγραφεί οριακή άνοδο της ζήτησης, κατά 1,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Βέβαια στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η ζήτηση κινήθηκε πτωτικά 2,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2020, ωστόσο η απώλεια είχε περιοριστεί σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου οπότε και η κατανάλωση υποχώρησε κατά 5,1%.

Την επιστροφή της ζήτησης ρεύματος σε θετικά επίπεδα τον Απρίλιο, πυροδότησαν τα ορυχεία με αύξηση κατά 32% (λειτούργησαν οι λιγνιτικές μονάδες λόγω των καιρικών συνθηκών στη Δ. Μακεδονία), οι πελάτες της υψηλής τάσης που ανέβασαν κατά 18,7% τη ζήτηση και το δίκτυο διανομής που είχε υψηλότερη κατανάλωση κατά 5,9%.

Σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής, όπως προκύπτει πάντα από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, για τον Απρίλιο ήταν υψηλότερη κατά 24,6%. Οι μονάδες φυσικού αερίου ήταν οι πρωταθλήτριες σε ποσοστό αύξησης (52,4%), ακολούθησαν οι λιγνιτικές με 21,8%, οι ΑΠΕ με 5,8% και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 3,1%.

Σχετικά με το μίγμα της παραγωγής, το φυσικό αέριο φανερώνει για μία ακόμη φορά την κρισιμότητα του ρόλου που έχει στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. Κατείχε τον Απρίλιο το 43%, με τι ΑΠΕ να ακολουθούν με 36%, τον λιγνίτη με 11%, τα υδροηλεκτρικά με 6% και οι εισαγωγές με 5%.

Στα αξιοσημείωτα του μηνιαίου δελτίου ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, είναι και η σταθερότητα που επιδεικνύει η ΔΕΗ στο μερίδιο της ζήτησης κατά τον Απρίλιο. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα το ποσοστό της διατηρείται στα επίπεδα του 65%. Για την ακρίβεια βρέθηκε στο 65%, όταν τον Μάρτιο ήταν στο 64,8% και τον Φεβρουάριο στο 65,1%.

Από τους ανεξάρτητους προμηθευτές, αύξηση σημείωσε μόνο η Protergia της Mytilineos με το μερίδιο της να ανεβαίνει τον Απρίλιο στο 8,2% από 7,95. Ο τρίτος παίκτης, ο ΗΡΩΝ διατηρήθηκε στο 6,3% έναντι 6,29% τον Μάρτιο. Η Elpedison, με ανεπαίσθητη μεταβολή κατέβηκε στο 4,72% από 4,88%. Η NRG όπως και τον Μάρτιο έτσι και τον Απρίλιο έμεινε στο 3,99%, ενώ το μερίδιο της Watt & Volt μειώθηκε ελαφρώς στο 2,44% από 2,58%.

 

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου