Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

ΔΕΗ / Στους ιδιώτες η μισή λιγνιτική παραγωγή

ΔΕΗ

Στο κλείσιμο της υπόθεσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη (antitrust) με τη διάθεση λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο με την Κομισιόν, με την απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ για αποζημίωση λόγω της

απόφασής της να κλείσει πρόωρα της λιγνιτικές μονάδες της και με την ανάγκη να υπάρχει μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας για την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M. Βεστάγκερ.

Για το θέμα του antitrust τον Ιανουάριο ο K. Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν στην υποχρέωση της ΔΕΗ να πωλεί τη μισή λιγνιτική παραγωγή της από φέτος στους ιδιώτες προμηθευτές μέσω σύναψης διμερών συμβολαίων.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, να ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης. Σημειώνεται ότι για τη “λύση” αυτή που συμφωνήθηκε έγινε και σχετική δοκιμή στην αγορά (market test), που φαίνεται, πάντως, πως δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όπως αποσαφηνίστηκε χθες, η πώληση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ θα γίνεται μέσω χρηματιστηρίου ενέργειας αξιοποιώντας την προθεσμιακή αγορά.

Αντιθέτως, αρνητική φαίνεται πως ήταν η απάντηση της Κομισιόν στη διεκδίκηση αποζημίωσης για τη ΔΕΗ ως αντισταθμίσματος για τις μονάδες που αποφασίστηκε (από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ίδιας της εταιρείας) να κλείσουν πρόωρα στο πλαίσιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει νομική βάση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον συζητήθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας, κάτι που το προηγούμενο διάστημα αναφερόταν ότι θα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν το ζήτημα της στρατηγικής εφεδρείας (strategic reserve) συζητήθηκε μαζί με το θέμα του μηχανισμού αποζημίωσης, τον οποίο αναμένουν... εναγωνίως οι επενδυτές για την κατασκευή νέων μονάδων αερίου.

Επιπλέον φαίνεται πως προχωρά η παράταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών για νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή από την Κομισιόν που θα δίνει το πράσινο φως για την επέκταση του ισχύοντος καθεστώτος.

Εξάλλου τον επόμενο μήνα θα κατατεθούν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχήματα ενίσχυσης για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας καθώς και για τα διμερή πράσινα συμβόλαια (PPAs) μεταξύ καταναλωτών και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τέλος, σχετικά με το πρότζεκτ που αφορά τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη συμφωνήθηκε να προχωρήσει η συγχρηματοδότησή του μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

 

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου