Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2


 Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ...

  • Καλές είναι οι εξαγγελίες του Γ. Στάσση και τα σχέδια για μια πράσινη ΔΕΗ, η αμείλικτη πραγματικότητα προς το παρόν, όμως, είναι πολύ διαφορετική: η ΔΕΗ εξακολουθεί να παράγει μεγάλες εκπομπές ρύπων και «καίγεται» από την εκτόξευση των δικαιωμάτων Co2, η τιμή των οποίων έχει ανέλθει στα 56 ευρώ/τόνο στα συμβόλαια για τον Μάιο του τρέχοντος έτους, από 40,96 ευρώ τον Απρίλιο και έναντι μόλις 20 ευρώ, τον Ιούνιο του 2020. Τα στοιχεία που δίνει η ΔΕΗ δείχνουν ότι μόνο το πρώτο τετράμηνο του έτους, η επιβάρυνση της επιχείρησης από τα δικαιώματα Co2 ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 40% αυξημένη σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Με αυτούς τους ρυθμούς, το κόστος των ρύπων θα φέρει μια επιβάρυνση άνω των 200 εκατ. ευρώ στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ.
  • Το περίεργο είναι ότι η ΔΕΗ δεν φαίνεται να καταφέρνει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων σημαντικά, παρότι υποτίθεται ότι κλείνει, ή κρατά σε περιορισμένη λειτουργία τις «βρώμικες» λιγνιτικές μονάδες. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2019 οι εκπομπές ήταν 1,4 εκατ. τόνοι και τον Απρίλιο του 2021 ήταν 1,365 εκατ. τόνοι, παρά την προσπάθεια να «καθαρίσει» το ενεργειακό μείγμα. Όλα αυτά θα προκαλούσαν ανησυχία σε κάθε αναλυτή που θέλει να κάνει υπολογισμούς για την φετινή κερδοφορία της ΔΕΗ, αλλά υπάρχει πάντα ένα «μαξιλάρι»: ενεργοποιείται άμεσα η ρήτρα Co2 στα συμβόλαια και ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού μεταφέρεται στο γνωστό… υποζύγιο: τον Έλληνα καταναλωτή.

https://www.businessdaily.gr/epimonos-kipoyros/42650_pos-pnigei-ti-dei-co2-o-aifnidiasmos-ton-trapezon-me-gefyra-ii-kai-frontier

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου