Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΔΕΗ: Ολοι οι όροι του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ

 ΔΕΗ: Ολοι οι όροι του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ

Πώς θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός-μαμούθ της ΔΕΗ για τη διάθεση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και γιατί ενδέχεται να επιφυλάσσει... εκπλήξεις. Οι όροι για τις συμπράξεις των ενδιαφερόμενων και το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα. 

Εκπλήξεις ενδέχεται να επιφυλάσσει ο διαγωνισμός πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗΔΕΗ +0,68% αφήνει ελεύθερο το πεδίο για το

ενδεχόμενο συμπράξεων όχι μόνο μεταξύ των εννέα επιλέξιμων funds αλλά και με τρίτους. Σε κάθε περίπτωση, ο ανάδοχος που θα πλειοδοτήσει, δεν θα μπορεί να διαθέσει τις μετοχές του για μία τριετία, ενώ μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η ΔΕH διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προσφοράς για την επαναγορά των μετοχών της εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη η β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με την πρόσβαση των υποψήφιων επενδυτών στην Εικονική Τράπεζα Δεδομένων (VDR), που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για τον ΔΕΔΔΗΕ, νομικά, οικονομικά, φορολογικά, το σχέδιο απόσχισης του δικτύου διανομής, όπως και τα προσχέδια των δύο Συμβάσεων που θα υπογραφούν, για την πραγματοποίηση του Due Diligence.

Αυτή η διαδικασία θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα «κλειδώσει» τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις των επενδυτών, που θα αποτυπωθούν στη Συμφωνία Μετόχων (SHA) και στη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη ΔΕH, που θέτει τους αρχικούς όρους. Για τον λόγο αυτό προβλέπονται και συζητήσεις τόσο με τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και με τη ΡΑΕ. Τα τελικά κείμενα θα συμφωνηθούν πριν από την υποβολή των οικονομικών δεσμευτικών προσφορών, θα τύχουν της έγκρισης του Δ.Σ. της ΔEΗ και δεν θα μπορούν να αλλάξουν ούτε κατά τη διαδικασία της κατάθεσης των προσφορών ούτε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Συμπράξεις και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, οι συμπράξεις που επιτρέπονται θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, απαιτούν την έγκριση της ΔEΗ και προβλέπουν:

  • Τη μεταφορά ή μεταβολή ποσοστού συμμετοχής σε υπάρχουσα σύμπραξη επιλέξιμων επενδυτών, εφόσον επικεφαλής της σύμπραξης παραμένει ένας από τους προεπιλεγέντες επενδυτές.
  • Τη σύμπραξη έως δύο από τους υπάρχοντες προεπιλεγέντες επενδυτές, με την υποχρέωση να γνωστοποιηθεί αυτό έως τις αρχές Ιουνίου.
  • Τη σύμπραξη προεπιλεγέντων επενδυτών με τρίτα μέρη, σε ανοιχτή ατζέντα, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή 45 ημέρες πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Συμβάσεις και όροι

Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA) θα είναι το πρώτο κείμενο που θα υπογραφεί, αμέσως μετά την επιλογή του πλειοδότη. Θα ορίζει ότι η απόσχιση του δικτύου διανομής από τη ΔEΗ, με την εισφορά των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει μετά την υπογραφή του SPA και θα συνιστά αναβλητική αίρεση για τη συναλλαγή. Ο επενδυτής, αμέσως μετά, υποχρεούται να συνάψει Επιστολή Δέσμευσης Κεφαλαίων (ECL) και να προσκομίσει την αναγκαία Εγγυητική Επιστολή.

Το SPA διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, με τις διαφορές να επιλύονται μέσω διεθνούς διαιτησίας και με τους κανόνες του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου. Η συμφωνία διαιτησίας διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του αναδόχου καθορίζονται στη Συμφωνία Μετόχων (SHA). Το κείμενο θα είναι μεν συμφωνημένο και έτοιμο κατά την υπογραφή του SPA, όμως, οι υπογραφές σε αυτό θα μπουν με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή, την απόσχιση του δικτύου διανομής από τη ΔΕH με την εισφορά των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ και θα συνιστά αναβλητική αίρεση για τη συναλλαγή.

Με βάση τους αρχικούς όρους της ΔΕH, η Επιχείρηση θα ορίζει τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ, μετά την πώληση του 49%. Η ΔΕH, επίσης, θα ορίζει τον Οικονομικό Διευθυντή, αλλά από λίστα που θα έχει προτείνει ο επενδυτής. Ο τελευταίος θα επιλέγει και τον Επιχειρησιακό Διευθυντή, αλλά από λίστα που θα προτείνει η ΔEΗ.

Ο επενδυτής δεν θα μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές του, είτε στο σύνολο είτε μερικώς, για διάστημα τριών ετών. Μετά από αυτό, η ΔΕH θα έχει το δικαίωμα της πρώτης προσφοράς. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα μετά από 5 χρόνια ο επενδυτής να ζητήσει από την εταιρεία να εισάγει τις μετοχές του σε ρυθμιζόμενη αγορά (χρηματοπιστωτικές αγορές). Δεν θα ισχύει το ίδιο για τις μετοχές της ΔΕH.

Το SHA διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ οι διαφορές υπάγονται σε διεθνή διαιτησία, με τους κανόνες του Δικαστηρίου Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου.

 

 Αθηνά Καλαϊτζόγλου

 www.euro2day.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου