Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Επιμένουν οι Βρυξέλλες στην πώληση πακέτων λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ - Τα 7 βασικά κεφάλαια της σημερινής συνάντησης Σκρέκα-Βεστάγκερ


Σταθερά υπέρ της θέσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για το antitrust remedy, η ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την τμηματική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό, παραμένουν οι Βρυξέλλες.

Και έχουν κάνει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι παρ’ ότι το market

test του Φεβρουαρίου, είχε δείξει πολύ χαμηλό ενδιαφέρον, εντούτοις τα λιγνιτικά αυτά πακέτα θα πρέπει να αρχίσουν να διατίθενται το συντομότερο δυνατό μέσω της forward αγοράς.

Η «παγωμένη» επί μήνες αυτή υπόθεση, που σέρνεται εδώ και δεκατρία χρόνια, αφού ξεκινά από την καταδίκη της ΔΕΗ για το μονοπώλιο στο λιγνίτη το 2008, θα είναι ένα από τα θέματα της σημερινής συνάντησης Σκρέκα-Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, παρά τη περιορισμένη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά, οι κοινοτικοί επιμένουν. Και το ΥΠΕΝ, ενόψει της σημερινής επίσκεψης της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, έχει αφιερώσει τις τελευταίες εβδομάδες πολύ χρόνο σε συσκέψεις, προκειμένου να καταλήξει στο σχήμα, που με βάση την συμφωνία Σκρέκα-θεσμών τον Ιανουάριο, θα κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Τότε, είχε συμφωνηθεί οι ποσότητες ενέργειας που θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν για φέτος στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023, οι ποσότητες θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος, πακέτα δηλαδή πολύ μικρά για να κάνουν την διαφορά στην αγορά. Οσο για το ποιοί θα έχουν δικαίωμα αγοράς, η απάντηση είναι όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια, με την διάθεση να γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή, συνδεόμενη με την προημερήσια αγορά, και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Είναι κι αυτό, ένα από τα πολλά ανοικτά ενεργειακά θέματα που αναμένεται να συζητήσουν ο έλληνας υπ. ΠΕΝ και η ευρωπαία Επίτροπος, αφού η ατζέντα περιλαμβάνει :

  • Την ενσωμάτωση του μοντέλου στρατηγικής εφεδρείας (strategic reserve) σε ένα ευρύτερο σύστημα μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM). Αιτία το γεγονός ότι από μόνη της η ελληνική πρόταση για ανταμοιβή των μονάδων που θα τίθενται σε εφεδρεία, φαίνεται να μην γίνεται εύκολα αποδεκτή, όπως προκύπτει και από τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα.
  • Το φάκελο «Ηφαιστος», δηλαδή τη νέα έρευνα που έχει ξεκινήσει η DG Comp για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από τη ΔΕΗ.
  • Το αίτημα ΔΕΗ για αποζημίωση όσον αφορά την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων.
  • Τα PPA’s, δηλαδή τα διμερή επιδοτούμενα πράσινα συμβόλαιο (PPAs) μεταξύ προμηθευτών και ενεργοβόρου βιομηχανίας.
  • Το FSRU της Αλεξανδρούπολης, δηλαδή η εκκρεμότητα της έγκρισης της συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade.
  • Τα συστήματα αποθήκευσης και τα υβριδικά συστήματα στα νησιά. Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει κάποια σχήματα επιδότησης για υβριδικά συστήματα στα νησιά.

Ενιαίο σχήμα CRM- strategic reserve

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κοινοτικοί προκρίνουν, η στρατηγική εφεδρεία να ενταχθεί, όπως έχει γράψει το Energypress, σε ένα ευρύτερο σύστημα διαθεσιμότητας ισχύος: Κάτω από αυτό να υπάρχει ένας μηχανισμός για τα εργοστάσια της ΔΕΗ που δεν θα συμμετέχουν στην αγορά, για τα οποία ο διαχειριστής θα γνωρίζει ότι θα είναι διαθέσιμα τις κρίσιμες στιγμές που θα τα χρειαστεί, ακόμη κι αν πρόκειται για 120-130 ώρες το χρόνο.

Στην πράξη, η συζήτηση αφορά σε ένα ενιαίο σχήμα που θα περιλαμβάνει αμφότερους τους μηχανισμούς, τόσο τον CRM, όσο και εκείνον για το Strategic Reserve και θα απαρτίζεται από δύο διακριτούς άξονες: Εναν για την υποστήριξη των νέων μονάδων των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών ή και της ΔΕΗ που πρόκειται να ενταχθούν στην αγορά, ώστε να μπορούν να είναι βιώσιμες και έναν δεύτερο για όσες θα είναι εκτός και θα χρησιμοποιούνται μόνο όταν της έχει ανάγκη ο ΑΔΜΗΕ, εν προκειμένω τις λιγνιτικές.

Διαφορετική διαγωνιστική διαδικασία θα ισχύει για την αποζημίωση των πρώτων και διαφορετική για όσες θα τίθενται σε εφεδρεία. Αλλά αμφότερα τα μοντέλα θα ενταχθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα, αυτήν για το CRM, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση που φέρεται να προωθεί η Κομισιόν και που θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των Κ.Σκρέκα και της Μ.Βεστάγκερ.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου