Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Αποκαλύψεις προέδρου της ΔΕΗ για το εργοστάσιο της Κομοτηνής. ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


Απόφαση της ΔΕΗ που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό

Απόφαση της ΔΕΗ, όχι της κυβέρνησης, είναι το που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου της ΔΕΗ, απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας. Η Κομοτηνή διεκδικεί συντεταγμένα το τελευταίο διάστημα την

κατασκευή δεύτερου εργοστασίου της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όμως απ’ ό, τι φαίνεται τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «[…] όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ∆ΕΗ και προκύπτει από το έγγραφο της ΡΑΕ, η οριστική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί από τη ∆ΕΗ, αφού συνεκτιµηθεί το ευρύτερο οικονοµικό πλαίσιο και η πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας µετά την εφαρµογή του target model». Επίσης, κοινοποίησε απαντήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της ΔΕΗ.

Μετατροπή του υφιστάμενου εργοστασίου σκοπός της ΔΕΗ
Εκ μέρους της ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, αρχικά στάθηκε στη θέση του φυσικού αερίου στο μέλλον της επιχείρησης: «Στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βάσει του οποίου παύει η χρήση στερεών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή έως το 2028, το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει το ενδιάμεσο καύσιμο, έως ότου ωριμάσουν εμπορικά οι τεχνολογίες αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, για τη μετάβαση προς μια ουδέτερη κλιματικά ενεργειακή οικονομία η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια κυρίως από ΑΠΕ».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε την πρόθεση της ΔΕΗ να μετατρέψει το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε σύγχρονη μονάδα. Δήλωσε αναλυτικά: «Σκοπός της ΔΕΗ αποτελεί, η μετατροπή της υφιστάμενης μονάδας συνδυασμένου κύκλου του ΑΗΣ Κομοτηνής, η οποία αποτελεί την παλαιότερη μονάδα αυτής της τεχνολογίας στο χαρτοφυλάκιο της Επιχείρησης, σε μια νέα, σύγχρονης τεχνολογίας, σημαντικά αναβαθμισμένου βαθμού απόδοσης και ιδιαίτερα χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων, αξιοποιώντας παράλληλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις υπάρχουσες υποδομές και εγκαταστάσεις, προκειμένου η Επιχείρηση να επιτύχει με τον οικονομικότερο τρόπο την ανανέωση του στόλου των θερμοηλεκτρικών μονάδων της που χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΔΕΗ προχωρά μετά την έκδοση της νέας άδειας παραγωγής στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας Μονάδας. Η οριστική απόφαση για την επένδυση αναμένεται να ληφθεί από τη ΔΕΗ αφού συνεκτιμηθεί το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο και η πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εφαρμογή του target model».

Απογοήτευση Χαρίτου από τις εξελίξεις
«Η κυβέρνηση παραπέμπει στις… καλένδες την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής», αναφέρει σε νέα δήλωσή του ο Δημήτρης Χαρίτου, στον απόηχο των εξελίξεων, μεταφέροντας την απογοήτευσή του.

Αναλυτικά, η δήλωση Χαρίτου: «Η απάντηση του υπουργού Κ. Σκρέκα, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει δέσμευση, μεταθέτοντας τη λήψη απόφασης στην διοίκηση της ΔΕΗ, γεγονός που γεννά σοβαρότατα ερωτήματα για τις πραγματικές της προθέσεις. 

Οι γενικόλογες μάλιστα και ασαφείς αναφορές ότι για τη λήψη απόφασης θα συνεκτιμηθούν το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο και η πορεία της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν σοβαρή ανησυχία για το αν τελικά θα προχωρήσει η επένδυση της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Μία τέτοια στάση προκαλεί έντονο προβληματισμό γιατί την ίδια στιγμή ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας επεκτείνουν την δραστηριότητα τους στη Θράκης, ενώ η ΔΕΗ με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει καθηλωμένη, χωρίς σχέδιο για νέες μεγάλες επενδύσεις, όπως η μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής».

 

www.xronos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Αίτηση για δάνειο στη NOVELTY FINANCE (noveltyfinances@gmail.com) με επιτόκιο 3%.

    Είτε θέλετε να δώσετε ώθηση στον τρόπο ζωής σας είτε έχετε ένα απροσδόκητο κόστος για να αντιμετωπίσετε, ένα Δάνειο από τη NOVELTY FINANCE είναι ο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να γίνει αυτό.

    Το NOVELTY FINANCE είναι ευέλικτο: μπορείτε να δανειστείτε έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000,00 ευρώ), με κατάλληλες περιόδους αποπληρωμής που κυμαίνονται από 6 μήνες έως 30 χρόνια. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα προσωπικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων, στεγαστικών και στεγαστικών δανείων που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και περιστάσεις σας με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

    Τι λαμβάνετε όταν κάνετε αίτηση με το Novelty Finance:
     Άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας μετά την έγκριση
     Ανταγωνιστικά επιτόκια
     Ευέλικτοι όροι αποπληρωμής
     Η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου σας πιο γρήγορα
     Εύκολη έγκριση εάν χρειάζεστε επιπλέον χρήματα
     Θα σας δοθεί αρκετός χρόνος για να ξεκινήσετε την αποπληρωμή του δανείου.

    Πώς να εφαρμόσει:
    Η αίτηση για δάνειο είναι γρήγορη και εύκολη!
    Οι επιχειρήσεις ή τα άτομα που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance που χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, θα πρέπει να ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΝ ΕΝΑ EMAIL στο (noveltyfinances@gmail.com) Ή επικοινωνήστε με την Emily Gibbon στο WhatsApp / Telegram μέσω +447868796107 για περισσότερες πληροφορίες και προφορικές ενημερώσεις. Εφαρμογή .T & C

    ΑπάντησηΔιαγραφή