Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Σβήνουν η μία μετά την άλλη οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

svinoyn-i-mia-meta-tin-alli-oi-lignitikes-monades-tis-dei-561356074

Παρελθόν για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή ιστορία της χώρας αποτελεί από προχθές ο εμβληματικός σταθμός ΑΗΣ Καρδιάς, οι πρώτες μονάδες του οποίου τέθηκαν σε λειτουργία το 1974 συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξηλεκτρισμό και στην εκβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας. Τα μεσάνυχτα της 5ης Μαΐου έσβησαν τα φουγάρα της τελευταίας μονάδας (4) του σταθμού, ισχύος 306 MW, σε συνέχεια του σταδιακού κλεισίματος

των μονάδων 1, 2 και 3, συνολικής ισχύος 906 MW, από τον Ιούνιο του 2019. Ο παροπλισμός του ΑΗΣ Καρδιάς, όπως και του ΑΗΣ Αμυνταίου που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, ωστόσο και οι δύο σταθμοί, που περιλαμβάνονται στους πιο ρυπογόνους της Ευρώπης, θα έπρεπε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία να είχαν κλείσει από το 2019, καθώς είχαν εξαντλήσει τις κατά παρέκκλιση ώρες λειτουργίας που διασφάλισαν μετά τη σχετική έγκριση της Ε.Ε. προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας. Οι μονάδες, δηλαδή, θα έπρεπε να αποσυρθούν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, όπως έγινε με τις μονάδες 3 και 4 της Πτολεμαΐδας το 2016, που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, σειρά για απόσυρση παίρνουν εντός του 2022 οι μονάδες 1, 2, 3 και 4 του Αγ. Δημητρίου και το 2023 η Μεγαλόπολη 4, η Μελίτη και η μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου. Στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και η αντικατάσταση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με φυσικό αέριο το 2025, έναντι του αρχικού προγραμματισμού για το 2028. Το σχέδιο προβλέπει μάλιστα και αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας στα 1.000 MW από τα 660 MW, αλλά και τη μετατροπή της τεχνολογίας για τη λειτουργίας της μελλοντικά με υδρογόνο. Τελευταίως, η ΔΕΗ ενέταξε στον σχεδιασμό της ακόμη μία μονάδα φυσικού αερίου, ισχύος 300 MW, στην Κομοτηνή.

Η εκτόξευση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 κοντά στα 50 ευρώ ο τόνος επιβεβαιώνει πλήρως τον σχέδιο απανθρακοποίησης της ΔΕΗ. Η εταιρεία το 2019, με μέσο κόστος CO2 στα 25,4 ευρώ ο τόνος, επιβαρύνθηκε με 394 εκατ. ευρώ. Οι σημερινές τιμές των δικαιωμάτων CO2 θα οδηγήσουν σε διπλάσιο κόστος εάν δεν συνοδευτούν από μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Αυτό το δεύτερο όμως δεν εξαρτάται απόλυτα και μόνο από τη ΔΕΗ, η οποία υλοποιεί εμπρόθεσμα το πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ζητήσει να παραμείνει στο σύστημα για λόγους διασφάλισης επάρκειας ισχύος η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης που η ΔΕΗ έχει θέσει πρόωρα σε απόσυρση, ενώ στην τελευταία μελέτη του κάνει σαφές ότι η απολιγνιτοποίηση του συστήματος θα πρέπει να συμβαδίζει χρονικά με την ένταξη νέας ισχύος προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ. Στη μελέτη του ΑΔΜΗΕ έχει στηρίξει εξάλλου η ΔΕΗ το αίτημά της για αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων που θα κληθεί ενδεχομένως να διατηρήσει σε καθεστώς εφεδρείας. Το αίτημα της ΔΕΗ έχει κάνει αποδεκτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και αναμένεται να υποβάλει μέχρι τον Ιούνιο προς έγκριση στην Ε.Ε. τον μηχανισμό αποζημίωσης για μονάδες εφεδρείας.

 

 

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου