Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Νέους μετασχηματιστές σε υφιστάμενους υποσταθμούς τοποθετεί ο ΔΕΔΔΗΕ για να αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου και να συνδέσει νέες ΑΠΕ


Να εξαντλήσει τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν στις υποδομές του ώστε να δημιουργήσει επιπλέον ηλεκτρικό «χώρο» και να αυξήσει τη δυνατότητα σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ, επιχειρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, πιεζόμενος από το γεγονός ότι τεράστιος όγκος των αιτήσεων επενδυτών για όρους σύνδεσης

καταλήγει σήμερα να λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρείται στη Δυτική Μακεδονία η εφαρμογή ενός νέου «βήματος» και συγκεκριμένα, η τοποθέτηση επιπλέον μετασχηματιστών σε υφιστάμενους υποσταθμούς, έτσι ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, προϋπόθεση για να γίνει η ενίσχυση αυτή είναι να μπορεί ο νέος μετασχηματιστής να τοποθετηθεί στο υπάρχον κτήριο του υποσταθμού. Σε άλλες περιπτώσεις κάτι τέτοιο είναι χωροταξικά εφικτό και σε κάποιες άλλες όχι. Το μοντέλο, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε πιλοτικά στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ ανά την Ελλάδα θα διερευνήσουν αν είναι δυνατή η εφαρμογή του στους επιμέρους υποσταθμούς του δικτύου της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όπως είχε γράψει το energypress, συνεχίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ η αυτόβουλη ομαδοποίηση ανεξάρτητων φωτοβολταϊκών, τα οποία ο Διαχειριστής κρίνει ότι μπορούν να συνδεθούν αν γίνουν κάποια έργα επέκτασης δικτύου. Στα φωτοβολταϊκά αυτά δίνονται τώρα όροι σύνδεσης παρότι αρχικά είχαν απορριφθεί, καθώς ο Διαχειριστής καλύπτει προσωρινά το κόστος των έργων επέκτασης που αναλογεί σε όσες μονάδες δεν θα το καταβάλουν άμεσα.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου