Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΑΔΜΗΕ: Στις 7 Σεπτεμβρίου η ενημέρωση των επενδυτών, στις 15 Οκτωβρίου οι προσφορές

admie 
Ενάμισι μήνας απέμεινε στους τρεις υποψήφιους μνηστήρες του 24% του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την ιταλική TERNA, τη γαλλική RTE, και τη κινεζική State Grid, προκειμένου να αξιολογήσουν τα τεχνικά, οικονομικά και νομικά δεδομένα του διαγωνισμού, και να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Αν και η ημερομηνία δεν έχει ακόμη “κλειδώσει”, εντούτοις οι
πληροφορίες μιλούν για τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου αμέσως μετά να αξιολογηθούν από τη ΔΕΗ οι φάκελοι, ώστε ο προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής, να έχει ανακηρυχθεί ως τις 31 Οκτωβρίου, όπως ακριβώς ορίζει το μνημόνιο. Εννοείται ότι εφόσον οι προσφορές δεν κριθούν ικανοποιητικές, και ο πωλητής, δηλαδή η ΔΕΗ, ζητήσει να βελτιωθούν -όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των διαγωνισμών- το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να πάει κάποιες ημέρες προς τα πίσω.
Σενάρια για το τίμημα είναι ακόμη νωρίς να γίνουν. Αλλά πριν από δύο περίπου χρόνια, στα τέλη του 2014, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο προηγούμενος διαγωνισμός πώλησης του 66% της εταιρείας επί κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η αποτίμηση για το σύνολο των μετοχών του ΑΔΜΗΕ ανέρχονταν στα 921 εκατ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, το 24% της εταιρείας ισοδυναμεί με 221 εκατ. ευρώ, που είναι και η κατώτερη αποδεκτή τιμή.
Στο μεταξύ άνοιξε την περασμενη εβδομάδα η εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room) του ΑΔΜΗΕ, που θα παραμείνει στη διάθεση των τριών υποψηφίων μέχρι και την ημερομηνία υποβολής προσφορών, και μέσω της οποίας θα διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο, αλλά και θα υποβάλλουν ερωτήσεις.
Εκτός όμως της εισόδου στο VDR, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν δια ζώσης για τον ΑΔΜΗΕ από τον οικονομικό σύμβουλο του έργου, (PwC), όπως και από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία και θα κάνει το λεγόμενο “managemnet presentation”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ραντεβού με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έχουν κλειστεί ως εξής :
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου με τους Ιταλούς της TERNA.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου με τους Γάλλους της RTE.
  • Και στις 9 Σεπτεμβρίου με τους Κινέζους της State Grid.
Μια ημέρα πριν από κάθε παρουσίαση, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις κάθε μιας από τις τρεις εταιρείες με την PwC που είναι και ο οικονομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο διαγωνισμό. Αμέσως μετά το “management presentation”, προγραμματίζεται να γίνει επίσκεψη των υποψηφίων επενδυτών στις υποδομές του ΑΔΜΗΕ, όπως το κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Αγ. Στεφάνου, το ΚΥΤ Κρυονερίου, κ.ά.
Κίνητρο η απόδοση 7,5%-8%
Στο ερώτημα γιατί οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, και οι Κινέζοι, να ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ, στελέχη που παρακολουθούν το διαγωνισμό δίνουν την εξής απάντηση. Αφενός γιατί πρόκειται για μια επένδυση με εξασφαλισμένη απόδοση, της τάξης του 7,5%-8% για τα τρία επόμενα χρόνια. Τόσο υπολογίζεται το έσοδο που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από την εκμετάλλευση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, μέσα από τις υφιστάμενες, όσο και τις μελλοντικές υποδομές (διασυνδέσεις νησιών), σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΡΑΕ. Αφετέρου επειδή και οι τρεις δυνητικοί αγοραστές του ΑΔΜΗΕ, βλέπουν την θυγατρική της ΔΕΗ τόσο σαν βάση που θα στηρίξει τα στρατηγικά τους σχέδια για επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο μέσω νέων επενδύσεων σε διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σαν ευκαιρία να πάρουν ευρύτερες θέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενόψει της ενοποίησης της (γνωστή ως target model).
Το target model αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ενόψει του νέου τοπίου της συνένωσης των αγορών ενέργειας μέσω νέων διασυνδέσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, οι τρεις μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ βλέπουν την ΝΑ Ευρώπη ως ευκαιρία. Η ενιαία ενεργειακή αγορά θα κάνει πιο εύκολες τις διασυνοριακές μεταφορές ηλεκτρισμού, και ειδικά οι Κινέζοι, θέλουν να “χτίσουν” από τώρα θέσεις, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στην Ευρωπαική Ενωση. Τέλος, λέγεται ότι ρόλο στην εμφάνιση των Ιταλών, των Γάλλων και των Κινέζων, έπαιξαν και οι επαφές όλο το προηγούμενο διάστημα του Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του από τις τρεις αυτές χώρες.

ΠΗΓΗ: http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου