Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Σκουρλέτης: Η ΔΕΗ πρέπει να είναι προσεκτική με τις 36 δόσεις

Ως μια από τις πιο πετυχημένες κινήσεις της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης τη ρύθμιση για τις οφειλές που τέθηκε σε ισχύ τους τελευταίους μήνες. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η τροπολογία για τον ΔΕΣΦΑ “αρέσει στους Έλληνες καταναλωτές έστω και αν δεν αρέσει στους υποψήφιους επενδυτές”.


Πιο αναλυτικά, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε σχετικά με τη ΔΕΗ και τις οφειλές προς εκείνη:

“Θεωρώ ότι η δυνατότητα των 36 δόσεων, χωρίς προκαταβολή, για να ρυθμιστούν προηγούμενες οφειλές ήταν κάτι το οποίο αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και αποδίδει. Υπάρχουν, βέβαια, εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν προσέλθει από μόνοι τους και έχει προβεί σε αποκοπή του ρεύματος η ΔΕΗ, οπότε πια χάνουνε τη δυνατότητα να ενταχθούν στις 36 δόσεις. Εδώ βέβαια όμως, νομίζω ότι και η εταιρία θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικά στις κινήσεις της, έτσι ώστε να μην ακυρώσει αυτήν την πολύ σωστή ρύθμιση που έγινε μέσα από τις 36 δόσεις. Δηλαδή, δεν μπορεί από την μια να έχεις μια πολιτική που πραγματικά να ανακουφίζει, να διευκολύνει τη ρευστότητα της ίδιας της εταιρίας από τη στιγμή που αρχίζει και εισπράττει ανεξόφλητες οφειλές, και από την άλλη να πέσεις σε ένα μέτρο, το οποίο θα ακυρώνει τελικά τη λογική αυτή”.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη πώληση του 17% της ΔΕΗ ο υπουργός τόνισε τα εξής:

“Εδώ έγινε μια προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας, πάλι από πολιτικές δυνάμεις και από μερίδα των ΜΜΕ. Αναφερόμενοι σε έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση που είχε συνταχθεί από τις κυβερνήσεις του κ. Σαμαρά, θεωρήθηκε ότι πρόκειται και για πολιτική επιλογή ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ. Γνωρίζετε ότι με πρόσφατο νόμο στη Βουλή ακυρώσαμε το σχέδιο νόμου, το ψηφισμένο σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και την πώλησή της αμέσως μετά. Δεν είναι, λοιπόν, μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του 17%”.

Τέλος, σε ότι αφορά τον ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό TAP, ανέφερε:

“Ο αγωγός TAP είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που -μαζί και με άλλα έργα τα οποία συνδυάζονται με την κατασκευή του, όπως λ.χ. ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, ο πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης- δίνει τη δυνατότητα να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Και νομίζω ότι τα πάμε πάρα πολύ καλά σε αυτή την κατεύθυνση, και ήδη το έργο αυτό υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.

Από κει και πέρα, μέσα από τις δρομολογημένες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ιδιωτικοποιήσεις και αυτές που είχαμε δεσμευτεί και εμείς, όπως αυτή του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του διαχειριστή του εθνικού αγωγού του φυσικού αερίου, εμείς χωρίς να παρεμβαίνουμε στους χώρους του διαγωνισμού αυτού, με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει το ισχύον νομικό πλαίσιο αποτρέψαμε με νομοθετική ρύθμιση τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη δικτύου φυσικού αερίου, που θα δημιουργούσαν προβλήματα στα νοικοκυριά και κυρίως στην εγχώρια παραγωγή. Θα υπονομεύανε δηλαδή την εναπομείνασα βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν αρέσει στους υποψήφιους επενδυτές, νομίζω ότι αρέσει στους Έλληνες καταναλωτές, στα νοικοκυριά και στις ελληνικές επιχειρήσεις”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου