Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Επιστολή Παναγιωτάκη στο energypress: Είμαστε υπέρ των συμπράξεων μόνον αν συνεπάγονται επενδύσεις και ανάπτυξη

 
Την πολιτική της ΔΕΗ σχετικά με τις συμπράξεις και τις πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες αναλύει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, σε επιστολή που απέστειλε στο energypress με αφορμή σχετικό δημοσίευμά μας (βλέπε εδώ).
Στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαιώνει στην
ουσία ότι η διοίκηση της εταιρείας αποκλείει τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με ιδιώτες απλώς με την συνεισφορά υφιστάμενων μονάδων (της ΔΕΗ από τη μία και της πιθανής ιδιωτικής εταιρείας από την άλλη) και «βλέπει» τις συμπράξεις μόνον ως έναν τρόπο να υπάρξουν νέες επενδύσεις είτε για την παραγωγή, είτε για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δυναμικού, είτε για τη δραστηριοποίηση σε ξένες αγορές.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστηρίζει μάλιστα ότι συμπράξεις χωρίς επενδύσεις, «όπως επιδιώκουν ορισμένοι», στην πραγματικότητα έχουν ως στόχο τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, «το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο και στήριγμά της στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται» και γιαυτό δεν ενδιαφέρουν την Επιχείρηση.
Σε σχέση με την δημιουργία θυγατρικής εταιρείας προς πώληση στο χώρο της προμήθειας με «έτοιμους» πελάτες της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να αποτελεί στόχο της επιχείρησης και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ εργάζονται πάνω σε αυτό το project.
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Παναγιωτάκη έχει ως εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Σε πρόσφατο ανυπόγραφο σημείωμα της ιστοσελίδας σας µε τίτλο «Επιµένει η ΔΕΗ στη δημιουργία εταιρείας λιανικής µε 400.000 πελάτες» με εμφανίζετε ως «κάθετα αντίθετο» σε στρατηγική συμπράξεων (εννοείτε στον τοµέα της Παραγωγής), «την οποία υποστηρίζει ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης». Αυτή η άποψη έχει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αναπαραχθεί πολλές φορές στον έντυπo και ηλεκτρονικό τύπο.
Προκειμένου, να τεθεί τέρμα στην όποια παραπληροφόρηση ώστε αφενός να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και αφετέρου, το σηµαντικότερο, να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος τις αντικειμενικές προοπτικές και τις σκέψεις που υφίστανται σε ένα τόσο κρίσιµο τομέα, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η ΔΕΗ, παραθέτω τα εξής:
1. Ενόψει των προκλήσεων η στρατηγική της ΔΕΗ σήµερα, όπως έχει διατυπωθεί με αποφάσεις των οργάνων της και έχει εκφραστεί δημόσια, δομείται σε τρείς (3) πυλώνες:
·         ευελιξία - προσαρμοστικότητα
·         επέκταση σε άλλες αγορές
·         επιχειρηματικές συνεργασίες
Στα πλαίσιo αυτό είναι γνωστές κάποιες από τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει από την επιχείρηση. Ενδεικτικά:
·         Η προοπτική σύστασης ανεξάρτητης εταιρείας για την κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και την εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής. Μέτοχοι της εταιρείας αυτής θα είναι η ΔΕΗ, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των Ορυχείων και ο ξένος οίκος που θα επενδύσει στην κατασκευή της μονάδας (: 700 εκατ.). Υπενθυµίζω τις σχετικές ενέργειές µας μεταξύ των οποίων τη συνάντησή μας με την Edison στο Μιλάνο στις 6 Οκτωβρίου 2015.
·         Η δημόσια πρόσκλησή μας προς κάθε ενδιαφερόµενο να επενδύσει στον ΑΗΣ Αμυνταίου, συμπράττοντας με τη ΔΕΗ, οι δύο µονάδες του οποίου αποσύρονται σε 5 περίπου χρόνια, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του σταθμού με πλήρη εκμετάλλευση του υπάρχοντος ορυχείου.
·         Η ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία για επενδύσεις κυρίως στο πλούσιο υδροδυναμικό της γείτονας χώρας, σε συνεργασία ιδιαίτερα με ελληνικές κατασκευαστικές, και όχι µόνο, εταιρείες.
·         Οι πραγµατοποιηµένες και εκκολαπτόμενες συμπράξεις στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, όπως αυτή στη Γεωθερμία αλλά και σε αιολικά πάρκα και υβριδικούς σταθμούς.
Η ανωτέρω ενδεικτική παράθεση καθιστά, πιστεύω, ολοφάνερη την αντίληψή μας για συµπράξεις της ΔΕΗ πάντα µε όρους ανάπτυξης. Δηλαδή συμπράξεις που θα συνεπάγονται επενδύσεις, θα εκσυγχρονίζουν το παραγωγικό µας δυναµικό βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα συνεισφέρουν στην απασχόληση.
Συμπράξεις χωρίς επενδύσεις, όπως επιδιώκουν ορισμένοι, στοχεύοντας στους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο και στήριγμά της στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται, δεν ενδιαφέρουν την Επιχείρηση.
Ούτε για τη συμμόρφωση µε τις πρόσφατες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών είναι αναγκαίος, και βέβαια ούτε στην οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους προσφέρουν το παραµικρό.
2. Σε ότι αφορά στη θυγατρική εταιρεία με πελάτες της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες η οποία θα διατεθεί στον ανταγωνισμό η σκοπιμότητά της έγκειται ακριβώς στο οµαλό άνοιγμα της αγοράς. Δεν αντιστρατεύεται τις συμπράξεις, η σκοπιμότητα των οποίων είναι, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, εντελώς διαφορετική. Είναι μια απάντηση της ΔΕΗ στα πλαίσια των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, ώστε το άνοιγµα -μέσω των ΝΟΜΕ- της αγοράς να μη αποβεί καταστρεπτικό για την ίδια και επιζήµια για τους καταναλωτές.
Για τη μορφοποίηση και σύστασή της ήδη εργάζονται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, και θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και ανακοινώσεις όταν υπάρξει σχετική ετοιμότητα και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε σχέση με τα «ΝΟΜΕ».

Με εκτίμηση
Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου