Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Τα μεγαλύτερα φέσια προς τη ΔΕΗ ανα νομό!

 
Τα μεγαλύτερα φέσια προς τη ΔΕΗ καταγράφονται παραδόξως στους νομούς που θεωρούνται από τους πιο εύπορους στην Ελλάδα, από πλευράς είτε τουριστικής είτε μεταποιητικής δραστηριότητας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ρόδος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κέρκυρα, και η Λάρισα, νομοί με παραδοσιακά υψηλότερο εισόδημα από άλλους, όπως για παράδειγμα ο Έβρος, όπου όμως οι κακοπληρωτές, και μάλιστα οι συστηματικοί, είναι πολλαπλάσιοι.
Τα πολλα ανεξόφλητα στις ενισχύει και η δράση σε αρκετές
από τις περιοχές αυτές ισχυρων κινημάτων “δεν πληρώνω”, γεγονός που εξηγει και το χαμηλό ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών όχι μόνο να ενταχθούν στον ευνοικό διακανονισμό της ΔΕΗ για 36 δόσεις, αλλά κυρίως να τον τηρήσουν.
Στην τουριστική Ρόδο, για παράδειγμα, έξι στους δέκα επαγγελματίες δεν πληρώνουν εγκαίρως τη ΔΕΗ, με πρωταγωνιστές 752 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 200 πιο “κόκκινα” έχουν έκαστο οφειλές άνω των 10.000 ευρώ προς την επιχείρηση. Στην επίσης τουριστική Κέρκυρα, χρωστούν στη ΔΕΗ το 41% των οικιακών, και το 58,4% των επαγγελματικών πελατών. Δεν μιλάμε για μικροποσά, αφού το 15,5% των επαγγελματιών χρωστά από 3.000 ευρώ και άνω. Οσο για το πόσα χρέη ρυθμίζονται, επί συνόλου 42 εκατ. ευρώ, μόλις το 29,3% είχε ενταχθεί ως τις 30 Ιουνίου σε ρύθμιση (σσ: σημειωτέον ότι αυτή για τις 36 δόσεις “τρέχει” από την 1η Απριλίου).
Χρωστά 7.000 ευρω
Πολλοί έχουν να πληρώσουν ρεύμα εδώ και χρόνια, όπως ο οικιακός καταναλωτής από την Πάτρα, του οποίου η τοπική ΔΕΗ έκοψε προ ημερών το ρεύμα επειδή χρωστάει 7.000 ευρώ. Είχε να πληρώσει από το 2011! Τόσα χρόνια εντασόταν σε ρυθμίσεις δίχως να τις τηρεί, έχοντας μέχρι σήμερα καταβάλει μόνο 50 ευρώ. Στο Ηράκλειο Κρήτης πάλι, ξενοδοχείο χρωστά επί χρόνια 390.000 ευρώ, και ηγείται μιας λίστα με είκοσι παρόμοιες περιπτώσεις.
Η απάντηση στο ερώτημα πως φταςαμε ως εδώ είναι απλή. Την περίοδο 2012-2014, οι τότε κυβερνήσεις, φοβούμενες το πολιτικό κόστος και τα κινήματα “δεν πληρώνω”, είχαν δώσει εντολή στη ΔΕΗ να μειώσει τις αποκοπές στο ελάχιστο δυνατό. Κάπως έτσι τα φέσια έφτασαν στα 2,4 δισ. ευρώ (ΔΕΗ) ή 2,7 δισ. ευρώ (ΓΕΝΟΠ), μαζί με τις αθρόες παράνομες επανασυνδέσεις, το γεγονός ότι στις τοπικές κοινωνίες “όλοι γνωρίζονται”, ότι κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί κρούσματα διαπλοκής με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, και ότι όσο πιο εύπορος είναι ο μπαταξής, τόσο πιθανότερο είναι να “πέσει” κάποιο τηλέφωνο από πολιτικό φίλο και το ρεύμα να επανέλθει.
Τι κάνουν στη Ρόδο
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία γνωστού ξενοδόχου από τη Ρόδο με χρέη στη ΔΕΗ πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κάθε φορά που τελείωνε η τουριστική σεζόν, ζητούσε από το ΔΕΔΔΗΕ να του αφαιρεθεί ο μετρητής. Την επομένη σεζόν ζητούσε επανασύνδεση, και όταν ο υπάλληλος τον ενημέρωνε για την οφειλή, εκείνος έκανε αίτηση διακανονισμού. Πλήρωνε για μερικούς μήνες τις δόσεις του, όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδους, και όταν αυτή έληγε υπέβαλε ξανά αίτηση αποσύνδεσης, κ.ο.κ.  
 
πηγή energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου