Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Την 1η Σεπτεμβρίου αλλάζει η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

Η ΡΑΕ μελετά την αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι εκκρεμότητες και η επιβάρυνση της ΔΕΗ και των άλλων προμηθευτών.
Την 1η Σεπτεμβρίου αλλάζει η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος
Αμετάβλητο θα μείνει όλο τον Αύγουστο το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ), το οποίο επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικού για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ.
Αυτό αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς έκρινε ότι
παρά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις ΑΠΕ, με τον οποίο ρυθμίζεται και το θέμα των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ, μένουν για διευκρίνιση αρκετά θέματα τα οποία θα επηρεάσουν τα έσοδα του Λογαριασμού. Οι νέες χρεώσεις, θεωρητικά θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως η ΡΑΕ αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον Ειδικό Λογαριασμό από τις νέες ρυθμίσεις.
Βασικό εργαλείο για μείωση των ελλειμμάτων αυτών, αποτελεί η νομοθετημένη πλέον, οικονομική επιβάρυνση που θα επιβληθεί στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ρύθμιση η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στη ΔΕΗ ΔΕΗ +1,82% και υπόγειες αντιδράσεις, με «εκτιμήσεις» για μετακύληση της επιβάρυνσης (περίπου 300 εκατ. το χρόνο) στους καταναλωτές. Έτσι και με δεδομένο ότι επίκειται σημαντική αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για το ΕΡΜΕΑΡ, η ΡΑΕ έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμο να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των συντελεστών του ανά κατηγορία καταναλωτών.
Έτσι, πέραν του ακριβούς προσδιορισμού του ποσού με το οποίο θα επιβαρύνονται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι υφίστανται και άλλες ασάφειες που δυσχεραίνουν τον υπολογισμό του ύψους των νέων χρεώσεων. Μια από αυτές και ίσως από τις πλέον σημαντικές, είναι η έκδοση Υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του ποσοστού επί των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που πρόκειται να διατεθούν ως «πόρος» στον Ειδικό Λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Λογαριασμός που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των ΑΠΕ, είναι έντονα ελλειμματικός (το καλοκαίρι του 2015 ο τότε υπουργός Π. Λαφαζάνης δεν επέτρεψε να γίνει αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ) ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 εκτιμάται σήμερα ότι το έλλειμμα θα ανέλθει σε 436,24 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό εκτιμάται αρμοδίως ότι θα πλησιάσει και τα 500 εκατομμύρια λόγω εκκαθαρίσεων παραγωγής που έγιναν με καθυστέρηση δύο ετών κλπ.

πηγή http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου