ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΙΜΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΗN ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ. Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΩΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ – 3/8/2016
"Κυρία Πρόεδρε, κ. Υπουργέ,
Είναι αλήθεια πως στην πρώτη περίοδο εφαρμογής του συστήματος ενίσχυσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα παρατηρήσαμε ένα σύνολο στρεβλώσεων στην αγορά, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε μια κατάσταση η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε:
• Πως ούτε το περιβάλλον βοήθησαν ιδιαίτερα.
• Αυξήθηκε σημαντικά η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον
καταναλωτή.• Πως ούτε το περιβάλλον βοήθησαν ιδιαίτερα.
• Αυξήθηκε σημαντικά η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον
• Απομειώθηκε η δυναμική των εγχώριων συστημάτων και των εγχώριων βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή είναι μια συνολική κατάσταση, η οποία μας προβλημάτισε σωστά και ως Κυβέρνηση και στο Υπουργείο και φάνηκε η προσπάθεια να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση από δύο εμβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούσαν:
• Tην άρση της πρόβλεψης για μικρή Δ.Ε.Η.
• Tην νομοθεσία για το 51% στο Δημόσιο του ΑΔΜΗΕ.
• Tην άρση της πρόβλεψης για μικρή Δ.Ε.Η.
• Tην νομοθεσία για το 51% στο Δημόσιο του ΑΔΜΗΕ.
Αυτό, όμως, είναι η βάση αντιστροφής αυτής της πορείας που πρέπει να συνεχιστεί. Συνεχίζεται σημαντικά με αυτό το νομοσχέδιο και το νέο γύρο σκέψης και ενίσχυσης των ΑΠΕ και των ΣΗΘΥΑ στην Ελλάδα, προσθέτω, όμως, ότι πρέπει να λάβει υπόψη της τις υπάρχουσες δομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, στον αναπτυξιακό νόμο έχουμε καινούργιες στοχεύσεις και βάζουμε καινούργια προαπαιτούμενα για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρει η οικονομία, αλλά λαμβάνουμε υπόψη μας και προλαμβάνουμε όλα όσα έχουν δομηθεί νωρίτερα, ώστε με κάποιον τρόπο να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα τους και να μην τ` αφήσουμε σε μια ελεύθερη πτώση και γίνομαι πιο συγκεκριμένος.
Υπάρχει κάτι που σήμερα δεν αναγνωρίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν έχει καν ιχνηλατηθεί, το έχω θέσει επανειλημμένα στην Επιτροπή μας και το ξαναβάζω. Είναι οι τηλεθερμάνσεις των πόλεων στη Δυτική Μακεδονία που είναι συμπαραγωγή με λιγνιτικές μονάδες με τη Δ.Ε.Η.
Είναι παροχή οικολογικής αντιμετώπισης της θέρμανσης κατοικιών. Έχει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και θα έχει μεγάλη συμμετοχή στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή. Με λίγα λόγια, με αφορμή μια «βρώμικη» παραγωγή ενέργειας, έχουμε ένα οικολογικό αποτέλεσμα.
Είναι παροχή οικολογικής αντιμετώπισης της θέρμανσης κατοικιών. Έχει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και θα έχει μεγάλη συμμετοχή στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή. Με λίγα λόγια, με αφορμή μια «βρώμικη» παραγωγή ενέργειας, έχουμε ένα οικολογικό αποτέλεσμα.
Τις τηλεθερμάνσεις, λοιπόν, αυτές είμαστε υποχρεωμένοι, σε ένα νομοσχέδιο που αφορά αμιγώς τις συμπαραγωγές θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, με κάποιον τρόπο να προβλεφθεί τουλάχιστον ως ιχνηλάτηση στο ενεργειακό σύστημα της ωφέλιμης τηλεθέρμανσης. Που είναι 100% εφαρμόσιμη σε δημοτικό επίπεδο και πηγή θέρμανσης σε 5 πόλεις της Ελλάδος, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο, Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Στο παλιό σύστημα είχαμε συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 14%, αλλά η συμμετοχή τους στο κόστος είναι 43%.
Με το νέο νομοσχέδιο είναι σίγουρο ότι μειώνουμε αυτήν τη αρνητική σχέση, αλλά θα το μειώσουμε ακόμη περισσότερο αν, με την πρόταση που μόλις έκανα, βοηθήσουμε τη Δ.Ε.Η. να πάρει από πάνω της ένα επιπλέον αγκάθι τουλάχιστον.
Ζητώ, πρακτικά, να προβλεφθεί, όπως μπαίνουν στο σύστημα οι ΑΠΕ, τουλάχιστον οι μονάδες της Δ.Ε.Η. οι οποίες δίνουν τηλεθέρμανση στις πόλεις, να μπαίνουν με έναν ελεύθερο τρόπο στο σύστημα ,δηλ.με μηδενικό η χαμηλό μεταβλητό κόστος.
Διότι, πρέπει τις περιόδους του χειμώνα, προκειμένου, για παράδειγμα, να μπει η μονάδα η οποία δίνει τηλεθέρμανση στην Κοζάνη, η Δ.Ε.Η. μπαίνει στο σύστημα δημοπρασιών ακόμη και με τιμές κάτω του κόστους, γιατί πρακτικά είναι υποχρεωμένη να δώσει θέρμανση στην πόλη μιάς και είναι καθολικό σύστημα για όλους τους χρήστες.
Εξ' αυτού, λοιπόν, του γεγονότος, και εξ αυτής της ανάγκης, η οποία είναι καθολική και δημοσίου συμφέροντος, νομίζω πως πρέπει να παρθεί μια πρόβλεψη σε αυτό το νομοσχέδιο, που να αφορά τη συμμετοχή που να ιχνηλατεί στο ενεργειακό μας σύστημα τις τηλεθερμάνσεις και να παίρνει προβλέψεις θετικές για τις μονάδες της Δ.Ε.Η. που εμπλέκονται σε αυτό σύστημα και είναι αυτές οι οποίες έχουν να κάνουν με την τηλεθέρμανση στις 4 πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και στην Μεγαλόπολη.
Επίσης, όσον αφορά τη γεωθερμία, θα πρότεινα η γεωθερμία να αξιοποιείται όχι μόνο όσον αφορά τη δυνατότητα συμπαραγωγής με την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να αξιοποιείται και σε ήπιες μορφές, δηλαδή να θεωρείται ως ΣΗΘΥΑ, παρόλο που μπορούμε να αντλήσουμε γεωθερμία χωρίς παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά μόνο για ήπιες χρήσεις όπως, για παράδειγμα, στα θερμοκήπια.
Ευχαριστώ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου