Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ανοικτά παραμένουν κρίσιμα ζητήματα για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Συνεχίζεται η διαβούλευση

 
Με στόχο την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρατείνει έως τις 9 Σεπτεμβρίου, τη δημόσια διαβούλευση που έληγε σήμερα, ενώ παράλληλα οργανώνει για τις 5 Σεπτεμβρίου ημερίδα διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα συζητηθούν τα ανοικτά
ζητήματα του νέου «Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας» μεταξύ των οποίων το ποιοι θα είναι τελικώς οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία και ποιο θα είναι το ύψος της προκαταβολής που θα κληθούν να καταβάλουν προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή. Η όλη διαδικασία  προχωρεί με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις του νόμου ο οποίος αναφέρει σαφώς ότι ο Κώδικας θα έπρεπε να έχει εκδοθεί έως το τέλος Ιουνίου.
Όλο το προηγούμενο διάστημα το ενδιαφέρον να έχει επικεντρωθεί στην τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, η οποία σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας θα είναι  τα 37,5 ευρώ ανά MWh, ωστόσο και τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν θεωρούνται κρίσιμα για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην πρώτη δημοπρασία, έως τις 15 Σεπτεμβρίου ο ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να έχει υποβάλει στη ΡΑΕ την τελική εισήγηση του για τον Κώδικα, προκειμένου η Ρυθμιστική Αρχή να προχωρήσει στην έκδοση του και στη συνέχει ο ΛΑΓΗΕ να πραγματοποιήσει στην πρώτη δημοπρασία. Ανοικτή παραμένει εξάλλου και η ποσότητα της ενέργειας που θα δημοπρατηθεί στην πρώτη δημοπρασία, όπως και το είδος των προϊόντων. Σύμφωνα με το νόμο πάντως για το 2016 προβλέπεται δημοπράτηση του 8% του συνολικού όγκου της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα, για το 2017 το 12%, για το 2018 το 13% και για το 2019 επίσης το 13%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τηρούν στάση αναμονής ως προς τη διαμόρφωση της νέας εμπορικής τους  για το Φθινόπωρο, καθώς δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν πακέτα προσφορών προς τους καταναλωτές χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία.
Εν τω μεταξύ, δύο ακόμα εταιρίες κατέθεσαν στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια προμήθειας, η «ΚΕΝ Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων» με έδρα τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου,  για 300 MW  και η «Volton Ελληνική Ενεργειακή», με έδρα τον Πειραιά,  για ισχύ 100 MW.
Σε ότι αφορά τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, «δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές που διαθέτουν άδεια προμήθειας και είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο  που θα τηρεί ο ΛΑΓΗΕ .
Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι «Οι Βιομηχανικοί Καταναλωτές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές στις δημοπρασίες για προϊόντα ΝΟΜΕ, ώστε να αποκτούν ηλεκτρική ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες. Αυτό δεν δύναται να παρεμποδίζει Εναλλακτικούς Προμηθευτές που έχουν ή αναπτύσσουν διακριτή επιχειρηματική δραστηριότητα παροχής ενεργείας στην λιανική αγορά από το να συμμετέχουν στις δημοπρασίες για προϊόντα ΝΟΜΕ. Η ΡΑΕ και ο ΛΑΓΗΕ θα θεσπίσουν ρυθμιστικούς μηχανισμούς για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων αυτών. Η ΔΕΗ δεν δύναται να θεωρηθεί ως επιλέξιμος αγοραστής στις Δημοπρασίες Προθεσμιακών Προϊόντων.»
Το ερώτημα είναι τί θα γίνει αν μεγάλες βιομηχανίες, μέσω ενός νέου εταιρικού σχήματος – διακριτού, όπως ορίζει ο νόμος, εγγραφούν στο Μητρώο του ΛΑΓΗΕ και αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια των δημοπρασιών, με σκοπό πχ να την μεταπουλήσουν σε βιομηχανικές μονάδες. Κάτι το οποίο έχουν δηλώσει ήδη στελέχη της βιομηχανίας που θεωρούν απαράδεκτο τον αποκλεισμό της από τις δημοπρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου